У Херсоні російську шпигунку звільнили з СІЗО під заставу

 

Суд у Херсоні випустив з-під арешту під заставу в 500 тис. гривень суд Тетяну Кузьміч, відому під псевдонімом “Цвєтаєва”, яку контррозвідка СБУ затримала за підозрою в державній зраді на користь ФСБ Росії.

Про це в понеділок, 5 жовтня, повідомив журналіст ТСН Андрій Цаплієнко.

Кузьміч була затримана 20 серпня.

За версією слідства, у 2015 році Тетяна Кузьміч – керівниця ГО “Русич”, старша викладачка комунального вищого навчального закладу “Херсонська академія безперервної освіти” – була завербована в окупованому Криму представником російської спецслужби із псевдонімом “Олександр Престолов”.

Встановлено, що Кузьміч шпигувала за українськими службами і передавала зібрані матеріали окупантам, використовуючи електронну пошту, а також особисто зустрічалася з росіянами в Криму та Москві.

Під час обшуків за місцем проживання у неї знайшли комп’ютер з відкритою електронною поштою, через яку вона передавала отриману інформацію, і програмою, яка видаляла відправлені файли, мобільні телефони, флеш-накопичувачі, переносний магнітний накопичувач пам’яті, українські сім-карти, кредитні карти “Ощадбанку Росії”, російські рублі та російські агітаційні матеріали.

У серпні суд заарештував шпигунку на період до 9 жовтня із правом внесення застави в розмірі 529,5 тис.гривень. Після цього до Кузьмич на зустріч приїжджали кілька проросійських політичних діячів і адвокатів.

Згідно з отриманою інформацією, керівництво “Россотрудничества” планувало внести заставу за Кузьмич, а також має намір запросити в Херсон представників ОБСЄ, ООН, Червоного Хреста для надання ситуації розголосу. Крім того, заставу за “Цвєтаєву” був готовий сплатити член політичної партії “Опозиційний блок”, проросійський нардеп Вадим Новинський.

Хто саме зрештою вніс заставу за шпигунку, наразі не відомо.

Як інформувала “Новинарня“, пресцентр СБУ 20 серпня повідомив, що контррозвідники Служби безпеки України “припинили діяльність агентурної мережі ФСБ РФ, яка діяла на території Херсонської області під керівництвом колишньої співробітниці облдержадміністрації”.

Читайте також:
Білоруський художник Олексій Кузьміч, що намалював пеніс на бюлетені, виїхав до Києва

Редактор:

〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.

Україна