Поліція встановила ймовірні чотири джерела займання, які переросли в пожежі на Луганщині

 

Поліція встановила чотири ймовірних джерела займання, що переросли у пожежі в природних екосистемах на території Луганської області, які виникли 30 вересня та 1 жовтня.

Про це у вівторок, 6 жовтня, повідомила речниця ГУНП у Луганській області Тетяна Погукай. 

“Під час проведених оперативно-розшукових заходів працівниками кримінальної поліції було встановлено чотири ймовірних джерела займання”, – повідомила Погукай у фейсбуці.

Йдеться про такі випадки займання:

  • у с. Смолянинове Новоайдарського району безпосередньо під лінією високовольтної електромережі, яке сталось приблизно о 15:45 01.10.2020;
  • у с. Половинкине та с. Запорізьке Старобільського району ймовірною причиною виникнення пожежі, а саме загоряння сухої трави та лісового насадження, стало замикання проводів високовольтної електромережі внаслідок сильних поривів вітру;
  • у м. Щастя Новоайдарського району безпосередньо під лінією високовольтної електромережі. Займання сталося приблизно увечері 30.09.2020;
  • у смт Білокуракине, вул. Розкішна, внаслідок необережного поводження з вогнем 60-річної місцевої мешканки, яка розпалила багаття на своєму огороді, щоб випалити бур’ян та суху траву, вогнище перекинулося на суху вербу, що знаходилася неподалік городу.

Погукай нагадала, що через пожежі відкрито 11 кримінальних проваджень за статею 270 КК України.

“За попередніми оцінками ДСНС, орієнтовна площа пожеж складає 22 121 тис. гектарів (з них 9400 га верхової)”, – додала вона.

При цьому, за даними ДСНС, станом на 12 годину 6 жовтня з 10 основних осередків пожеж лісових масивів, очерету та сухої рослинності на Луганщині 8 осередків ліквідовано, 2 осередки локалізовано.

“Проведено 265 оглядів будинків та місцевості, визнано потерпілими та допитано 465 осіб, допитано як свідків – 187 осіб, загалом виявлено пошкоджень 583 будинків, 936 господарчих споруд, 59 транспортних засобів, загибель 630 голів свійських тварин та 102 свійських птиць. Вилучено 572 зразки продуктів горіння, призначено 7 судово-медичних експертиз”, – повідомила також Погукай.

Як інформувала “Новинарня“, 30 вересня та 1 жовтня на території Луганської повторно спалахнули пожежі на семи осередках. Горять очерети, суха трава, ліс, вогонь перекидається на будівлі в селах.
На КПВВ “Станиця Луганська” вогонь знищив модуль пункту допомоги.
Загалом на цих пожежах загинули 11 осіб, травмовані – 19.
За фактами пожеж у Луганській області поліція відкрила понад десяток кримінальних проваджень.
В офісі генпрокурора опрацьовують чотири версії виникнення пожеж: обстріли незаконними збройними формуваннями з непідконтрольної органам державної влади території Луганської області; умисний підпал; самозагоряння трави та лісу внаслідок погодних умов та необережне поводження з вогнем.
Штаб ООС заявляв про навмисні підпали та обстріли трасуючими кулями з боку окупантів. Українські військові зняли відео, як бойовики підпалюють траву біля позицій ЗСУ на Луганщині.
Військовослужбовці Збройних сил України беруть участь у локалізації осередків пожеж та надають допомогу місцевим громадам, які найбільше її потребують.

Читайте також:
Пожежі на Луганщині не дісталися складів боєприпасів, – ДСНС

Редактор:

〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.

Україна