Газпром збільшив транзит газу територією України до контрактного максимуму

 

Станом на  неділю, 4 жовтня, транзит газу через Україну здійснювався в добовому режимі 174 млн куб. м, що є максимумом, передбаченим контрактом із “Газпромом”.

Про це повідомила пресслужба Оператора ГТС України.

“Станом на ранок 4 жовтня транзит здійснюється в добовому режимі 174 млн куб. м. Багато це чи мало? Це той максимум, який очікується і наразі передбачений контрактом із “Газпромом” на весь 2020 рік”, – йдеться у повідомленні.

За словами генерального директора ОГТС Сергія Макогона, українська газотранспортна система може транспортувати значно більше блакитного палива, і компанія перебуває в постійному пошуку нових ринкових продуктів і сервісів, які зможуть надати ще більше гарантій енергетичної безпеки українцям та партнерам в Європейському Союзі.

“Ми уважно спостерігаємо за розвитком подій у Німеччині з проєктом “Північний потік-2″ і сподіваємося, що наші партнери побачать потенціал збільшення використання вже існуючої інфраструктури, як і задекларовано всіма документами ЄС”, – зазначив Макогон.

У пресслужбі також зазначили, що загалом з початку року Оператор ГТС України протранзитував до країн Європи 40 млрд куб. м російського газу.

Як відомо, транзитна угода між НАК “Нафтогаз України” та російським ВАТ “Газпром”, укладена наприкінці 2019 року строком на п’ять років. Вона передбачає бронювання “Газпромом” потужностей для транзиту в обсязі 65 млрд куб. м (178 млн куб. м/добу) в 2020 році та по 40 млрд кубометрів (110 млн куб. м/добу) у 2021-2024 роках.

Нагадаємо, нещодавно Данія дала дозвіл на експлуатацію “Північного потоку-2”.

Читайте також:
США сподіваються, що “Північний потік-2” не буде добудовано. І створюють коаліцію проти нього, – Помпео

Редактор:

〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.

Україна