Родини загиблих у катастрофі Ан-26 отримають виплати на рівні компенсацій сім’ям полеглих на Донбасі – більш як 1,5 млн

 

Родини військових та курсантів, що загинули в нещодавній авіакатастрофі літака Ан-26Ш на Харківщині, отримають одноразову грошову допомогу на рівні членів родин загиблих в ООС – тобто по 1,576 млн грн.

Як передає “Новинарня“, про це в коментарі виданню АрміяInform розповів начальник відділу соціальних виплат департаменту фінансів Міністерства оборони України Ігор Баторшин.

На запитання, в якому розмірі виплатять допомогу родинам загиблих в авіакатастрофі, він сказав: “Розмір допомоги у разі загибелі (смерті) військовослужбовця, пов’язаної з виконанням обов’язків військової служби, становить 1 576 500 грн. Обчислюється у такий спосіб: прожитковий мінімум для працездатних осіб, встановлений на 1 січня 2020 року — 2102 грн, помножений на 750″.

Ця виплата передбачена Законом України “Про соціальний і правовий захист військовослужбовців та членів їх сімей” (стаття 16), а також Порядком призначення і виплати одноразової грошової допомоги в разі загибелі (смерті), інвалідності або часткової втрати працездатності без встановлення інвалідності військовослужбовців, військовозобов’язаних та резервістів, які призвані на навчальні (або перевірочні) та спеціальні збори чи для проходження служби у військовому резерві, затвердженим постановою Кабінету Міністрів України від 25 грудня 2013 р. № 975.

Право на цю допомогу мають: дружина військовослужбовця; діти до 18 років або до 23 років, які на час загибелі навчалися; батьки; особи, які перебували на утриманні загиблого (дід, бабуся, пасинки, падчерки, непрацездатні брати, сестри та ін.).

Допомога розподіляється рівними частками на всіх осіб, які на неї мають право.

Оформлення документів здійснюється через обласні військові комісаріати (у м. Києві — міський військовий комісаріат) за місцем проживання одержувачів допомоги. Далі документи розглядає комісія Міноборони, протокол засідання якої затверджує міністр оборони України. Після ухвалення рішення допомогу перераховує на рахунки одержувачів допомоги військовий комісаріат.

Згідно з Порядком призначення і виплати допомоги, затвердженим постановою Кабінету Міністрів України від 25.12.2013 №975, для призначення допомоги одержувачі допомоги надають до військкомату такі документи:

  • заява від кожного з одержувачів (за дітей звертається один з батьків чи піклувальник) та копії паспортів;
  • копія свідоцтва про смерть — надає орган РАЦС;
  • витяг з наказу про виключення зі списків військової частини у зв’язку зі смертю — надає командир частини;
  • копія лікарського свідоцтва про смерть — надає патологоанатом та судмедексперт;
  • копія свідоцтва про народження військовослужбовця (для виплати батькам загиблого);
  • копія свідоцтва про народження дітей військовослужбовця;
  • результати розслідування причин та обставин смерті (акт службового розслідування);
  • документи про склад сім’ї загиблого — витяг з послужного списку та довідка про місце реєстрації отримувачів допомоги.

Після надходження до Міноборони зазначених документів рішення про призначення допомоги буде ухвалено в найкоротший термін (персонально по кожному загиблому).

Відповідно до постанови уряду від 22 травня 2000 р. № 829, військова частина також надає сім’ям і батькам військовослужбовців, які загинули (померли) під час проходження військової служби, допомогу в проведенні поховання і компенсує матеріальні витрати на ритуальні послуги. Наразі сума такої допомоги становить 10 590 грн.

Читайте також:
Авіакатастрофа під Чугуєвом:
голова ХОДА заявив, нібито пріоритет посадки отримав борт із сином командувача ПС, ті спростовують

Катастрофа Ан-26: ДБР почало процедуру передачі родинам тіл загиблих

Як інформувала “Новинарня“, ввечері 25 вересня 2020 року, близько 20:45, при виконанні планового навчального польоту  біля міста Чугуїв під час заходу на посадку сталася катастрофа літака Ан-26Ш зі складу навчальної авіаційної бригади Харківського національного університету Повітряних сил ім. Кожедуба. На борту перебували сім членів екіпажу, включно з офіцерами, та 20 курсантів ХНУПС.

Літак розбився поруч з автодорогою та загорівся, 26 людей загинули.

При цьому двоє курсантів встигли вибратися з палаючого літака. Одного з них – В’ячеслава Золочевського – у стані середньої тяжкості доправили у Військово-медичний клінічний центр Північного регіону (Харків). Загрози його життю немає, він одужує.

Другого курсанта, який отримав опіки близько 90% поверхні тіла, намагалися врятувати медики опікового центру Харківської міської клінічної лікарні швидкої та невідкладної медичної допомоги. Проте вранці 26 вересня він помер.

Державну комісію з розслідування причин катастрофи очолив віцепрем’єр-міністр Олег Уруський, заступник голови – міністр оборони Андрій Таран.

За фактом падіння літака ДБР розпочало кримінальне провадження про порушення правил польотів і підготовки до них, що спричинило катастрофу й тяжкі наслідки (ст. 416 КК України).

Читайте також:
ДБР відзвітувало про сім днів слідства щодо катастрофи Ан-26: що призначено, вилучено, витребувано

Редактор:

〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.

Україна