Авіакатастрофа під Чугуєвом: голова ХОДА заявив, нібито пріоритет посадки отримав борт із сином командувача ПС, ті спростовують

 

Голова Харківської ОДА Олексій Кучер заявив, що літак із сином командувача Повітряних сил Збройних сил України Сергія Дроздова нібито отримав пріоритет посадки в той час, як було відомо про несправність борту навчального Ан-26, який після цього розбився на дорозі під Чугуєвом. Командування ПС ЗСУ спростовує такий закид.

Свою заяву голова ХОДА зробив в ефірі програми “Свобода слова з Савіком Шустером” ввечері 2 жовтня, передає “Українська правда“.

“Ви сказали з приводу свого сина, який знаходився на другому борту. Це те, про що я говорю, що пріоритет посадки був даний другому борту, який був справний. Ви це підтвердили, я собі ніколи не дозволяв публічно до цієї розмови озвучувати цю історію, хоча я знав про все. При цьому було відомо на момент посадки першого борту, що другий (Ан-26 із курсантами – “Н”) несправний”, – сказав Олексій Кучер.

У відповідь в ефірі командувач Повітряних сил зСУ генерал-полковник Сергій Дроздов звинуватив Кучера в некомпетентності і попросив не робити поспішних висновків. Він також запевнив, що не давав жодних вказівок керівнику польотів.

“Як усі батьки, коли я отримав інформацію, що літак розбився, протягом 20 хвилин я був у такому ж стані. Я б попросив, якщо людина не розбирається в порядку виконання польотів, організації, не робити поспішних висновків. Літак, який знаходився на посадці у віддаленні 4 км і другий, який знаходився на траверзі, і ще повинен пролетіти по прямій близько 6 км, щоб виконати розворот і зайти на посадку, то, будь ласка, порахуйте, розберіться, а потім звинувачуйте керівника польотів. Ніякої вказівки керівнику польотів я не робив“, – сказав Дроздов.

Згодом, уранці 3 жовтня, Командування Повітряних сил ЗСУ видало окрему заяву, в якій назвало брехнею і маніпуляцією заяву голови Харківської ОДА про надання пріоритету в посадці літаку з сином Дроздова на аеродромі Чугуєва.

“Хоч на ефір пан Кучер не прийшов, у прямому включені він ганебно перейшов на особистості та дорікнув командувачу Повітряних сил, начебто літаку, на якому перебував його син, дали пріоритет при посадці. Мовляв ця хвилина могла вплинути на успішну посадку Ан-26Ш. Брехня і маніпуляція!
Абсурдність тверджень цього чиновника підтвердили усі гості студії Шустера, і навіть однопартійка від “Слуги народу” Ірина Верещук. Намагались втихомирити молодого очільника області, наводили зрозумілі аргументи, але марно”, – ідеться в тексті заяви.

“Можливо, пора вже дзвонити очільнику Служба безпеки України з приводу цього “губєрнатора”, чию риторику завтра радісно підхопить пані Скабєєва? Це точно піде на користь країні!” – сказано в повідомленні.

“Цей літак (із сином командувача) жодним чином не впливав на катастрофу Ан-26Ш!” – наголосили в КПС.

ЯК НА БРЕХЛИВИХ І ГАНЕБНИХ ЗВИНУВАЧЕННЯХ ГОЛОВИ ХАРКІВСЬКОЇ ОДА "ХАЙПАНУЛИ" ПРОВІДНІ ЗМІ.

НЕДОТРИМАННЯ ЛЬОТНИХ ПРАВИЛ,…

Опубліковано Командування Повітряних Сил ЗСУ / Air Force Command of UA Armed Forces Пʼятниця, 2 жовтня 2020 р.

Читайте також:
Катастрофа Ан-26: ДБР почало процедуру передачі родинам тіл загиблих

Як інформувала “Новинарня“, ввечері 25 вересня 2020 року, близько 20:45, при виконанні планового навчального польоту  біля міста Чугуїв під час заходу на посадку сталася катастрофа літака Ан-26Ш зі складу навчальної авіаційної бригади Харківського національного університету Повітряних сил ім. Кожедуба. На борту перебували сім членів екіпажу, включно з офіцерами, та 20 курсантів ХНУПС.

Літак розбився поруч з автодорогою та загорівся, 26 людей загинули.

При цьому двоє курсантів встигли вибратися з палаючого літака. Одного з них – В’ячеслава Золочевського – у стані середньої тяжкості доправили у Військово-медичний клінічний центр Північного регіону (Харків). Загрози його життю немає, він одужує.

Другого курсанта, який отримав опіки близько 90% поверхні тіла, намагалися врятувати медики опікового центру Харківської міської клінічної лікарні швидкої та невідкладної медичної допомоги. Проте вранці 26 вересня він помер.

Державну комісію з розслідування причин катастрофи очолив віцепрем’єр-міністр Олег Уруський, заступник голови – міністр оборони Андрій Таран.

За фактом падіння літака ДБР розпочало кримінальне провадження про порушення правил польотів і підготовки до них, що спричинило катастрофу й тяжкі наслідки (ст. 416 КК України).

Читайте також:
ДБР відзвітувало про сім днів слідства щодо катастрофи Ан-26: що призначено, вилучено, витребувано

Редактор:

〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.

Україна