Прем’єру Словенії висунули обвинувачення у зловживанні службовим становищем при махінаціях із нерухомістю

 

Прокуратура Словенії висунула прем’єр-міністру країни Янезу Янші обвинувачення у зловживанні службовим становищем.

Як повідомляє Total Slovenia News, відповідно до матеріалів провадження, у 1992 році Янез Янша купив земельну ділянку в Альпах, а продав її у 2005 році у дев’ятеро разів дорожче – приблизно за 131 тис. євро. Тоді він перший раз перебував на посаді прем’єра.

Покупець земельної ділянки, компанія Eurogradnje, своєю чергою перепродала її іншій компанії Imos ще дорожче (146 тис. євро). Згодом Іmоs продала Янші трикімнатну квартиру у центрі Любляни.

За версією прокуратури, вартість земельної ділянки була переоцінена щонайменше в 100 тис. євро.

Також у махінаціях підозрюють двох директорів фірм, які купували земельну ділянку у прем’єр-міністра і перепродавали її.

За зловживання службовим становищем політикові загрожує до 8 років позбавлення волі.

Сам 62-річний очільник уряду відкидає звинувачення у корупції на свою адресу.

Як відомо, Янез (Іван) Янша представляє консервативну Словенську демократичну партію (СДС), що перемогла на парламентських виборах 2018 року, але не змогла тоді сформувати уряд більшості.
Він перебував на посаді прем’єр-міністра Словенії у 2004-2008 і 2012-2013 роках та працює на цій посаді з 3 березня 2020 року, коли пішов у відставку колишній комік Мар’ян Шарец.
На початку 2013 року другий кабінет Янеза Янші був звинувачений у корупції при купівлі фінських танків Patria, отримав вотум недовіри та був відставлений.

Читайте також:
Болгарія та Словенія дозволили в’їзд українцям з довідкою про негативний ПЛР-тест

Редактор:

〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.

Україна