У США стратили першого чорношкірого після зняття мораторію на федеральному рівні

 

У США вперше після скасування 17-річного мораторію на смертну кару на федеральному рівні було виконано смертний вирок щодо афроамериканця.

Як повідомляє USA Today, 40-річний Крістофер Віалва був засуджений на федеральному рівні до смертної кари за вбивство подружжя християнських активістів у Техасі. Його стратили 24 вересня через введення смертельної ін’єкції у в’язниці Терре-Хот у штаті Індіана.

У 1999 році Віалві було 19 років, коли він застрелив Тодда і Стейсі Беглі та спалив тіла в багажнику їхньої машини.

За словами адвоката Віалви Сьюзан Отто, на рішення судді нібито вплинула расова приналежність її клієнта.

У відеозаяві, опублікованій адвокатами злочинця, Віялва висловив жаль з приводу того, що він скоїв у юності, і сказав, що він змінився.

“Я скоїв серйозне зло, коли був занапащеною дитиною, і забрав два дорогоцінні життя з цього світу. Щодня я хотів, щоб була змога це виправити”, – сказав Крістофер незадовго до страти.

Мати Віалви, Ліза Браун, виступила на мітингу проти смертної кари навпроти в’язниці, де пізніше був страчений її син.

Як зазначає видання, страта Крістофера Віалви, друга на цьому тижні, стала сьомим випадком виконання смертного вироку на федеральному рівні у 2020 році. П’ятеро з перших шести страчених були білими, що, на думку коментаторів, було політичним розрахунком, щоб уникнути скандалу. Шостим був представник індіанського народу навахо.

Наприкінці червня Верховний суд США ухвалив рішення, що створює можливість для відновлення смертної кари на федеральному рівні.

Нагадаємо, у США останнім часом прокотилася хвиля протестів, викликана, зокрема, вбивством поліцейськими 46-річного афроамериканця Джорджа Флойда у штаті Міннесота. Крім політичних і правових вимог кампанії Black Lives Matter, виступи супроводжувалися масовими погромами, розкраданням магазинів, оскверненням та руйнуванням пам’ятників історичним особам США тощо.

Читайте також:
Black Lives Matter: демонстрації й сутички перекинулися зі США на Європу

 

Редактор:

〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.

Україна