Зеленський на Генасамблеї: реформа ООН, міжнародний офіс проти дезінформації в Києві, Кримська платформа деокупації

 

Володимир Зеленський пропонує створити в Києві штаб-квартиру міжнародного офісу з протидії дезінформації та пропаганді.

Про це президент України під час виступу на загальних дебатах 75-ї сесії Генеральної асамблеї ООН.

У зв’язку з карантинними обмеженнями виступи глав держав на ГА ООН відбуваються дистанційно – їх демонструють на екрані, записані заздалегідь.

“На Асамблеї торік я сказав: більше немає поняття чужої війни. Наша планета вже не така велика. Це доводить справа МН17. Це доводять кліматичні загрози. Проблеми з доступом до їжі та питної води.
Це доводять інформаційні загрози світу. Коли дезінформація та фейк-ньюз можуть впливати на світові ринки, біржі та навіть виборчий процес.
Україна як одна з держав, яка з 2014-го активно протидіє пропаганді та інформаційним атакам, готова ініціювати створення в Києві штаб-квартири міжнародного офісу з протидії дезінформації та пропаганді“, – сказав президент Зеленський.

Також він запросив друзів України до участі у створенні міжнародної Кримської платформи щодо деокупації півострова.

“Користуючись нагодою, хочу запросити наших друзів до участі у створенні міжнародної Кримської платформи з метою спільних дій задля захисту прав кримчан та деокупації півострова”, – сказав Зеленський.

За його словами, “питання Криму та Донбасу не мають стати звичними елементами міжнародного пейзажу, де лише доповіді, тематичні зустрічі та протокольні заяви до роковин окупації будуть вважатися достатньою формою міжнародної реакції. Навпаки – допоки рана в центрі Європи кровоточить, біль відчуватиме весь світ. І єдиним рецептом дієвого лікування є лише деокупація Криму та Донбасу”.

“Розумію, що з 2014-го в ООН чують про все це кожного року. Але саме в цьому і є найбільша проблема. І це стосується не лише українського питання, а й усіх глобальних загроз для планети, доповіді про які щороку стають усе довшими й довшими”, – сказав президент.

Він також закликав підтримати оновлену резолюцію “Ситуація з правами людини в Автономній Республіці Крим та місті Севастополі”, яка буде винесена на розгляд Генеральної Асамблеї до кінця 2020 року, як і в попередні роки.

Президент Володимир Зеленський наголосив на дієвості своїх мирних  ініціатив щодо Донбасу.

“Безперечно, за останній рік ми довели, що Україна дійсно прагне миру. Нам вдалося розблокувати діалог, ми відновили зустрічі лідерів країн нормандського формату, досягли суттєвого прогресу у взаємному звільненні утримуваних осіб. А з 27 липня розпочався режим всеосяжного припинення вогню, який, попри спроби його зірвати, все ж дає надію на досягнення стабільної “тиші”. І вона вкрай необхідна, щоб продовжити рух на шляху до миру”, – сказав Зеленський.

“Наступними кроками на цьому шляху мають стати: виведення незаконних збройних формувань і озброєнь з окупованих територій, повернення контролю над державним кордоном і, врешті-решт, відновлення територіальної цілісності України в межах міжнародно визнаних кордонів”, – заявив глава держави.

“Ми дякуємо нашим міжнародним партнерам за допомогу та підтримку на цьому шляху. Сподіваємося на подальшу єдність міжнародного співтовариства в цьому питанні. Впевнений, що у відновленні суверенітету та територіальної цілісності України, а з нею – й авторитету міжнародного права важливу роль має відігравати саме ООН”, – додав він.

При цьому Зеленський вважає, що безпекові механізми Ради Безпеки ООН потребують удосконалення, щоб Росія не зловживала правом вето, одночасно порушуючи суверенітет України.

“…Слід удосконалювати наявні механізми [Об’єднаних Націй]. Неприпустимо, коли суверенітет незалежної держави порушує один з постійних членів Ради Безпеки ООН. Це остаточно доводить – механізми зразка 1945 року сьогодні працюють не до кінця.
Все це може призвести до подальшого знецінення Ради Безпеки. Україна братиме активну участь у процесі її реформування. Цей орган має стати більш представницьким, збалансованим, прозорим та ефективним. В інтересах ООН мати дієвий інструмент, якщо хтось зловживає правом вето та статусом постійного члена”, – зазначив Зеленський.

Читайте також:
“Планети Б в нас немає”: у виступі на Генасамблеї ООН Зеленський згадав російську агресію. ВІДЕО

 

Редактор:

〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.

Україна