“Планети Б в нас немає”: у виступі на Генасамблеї ООН Зеленський згадав російську агресію. ВІДЕО

 

Президент Володимир Зеленський вважає, що окупація Криму та військова агресія Росії на Донбасі свідчать про те, що людство не засвоїло уроки Другої світової війни, і ця війна в Україні та Європі є спробою повернутись до розподілу сфер впливу у світі.

Про це він заявив під час виступу в онлайн-режимі на комеморативному урочистому засіданні Генеральної асамблеї Організації Об’єднаних Націй з нагоди 75-ї річниці заснування ООН ввечері в понеділок, 21 вересня.

“75 років тому заснування ООН стало символом того, що людство повинно було засвоїти трагічний урок Другої світової війни.
Але окупація Криму та військова російська агресія на Донбасі свідчать про те, що цього уроку не засвоїли. Я хотів би нагадати, що це не лише війна в Україні. Це війна в Європі. І це не просто посягання на суверенітет незалежної держави, це схоже на спробу повернутися до поділу сфер впливу у світі”, – сказав Зеленський.

Він привітав усіх із 75-ю річницею створення Організації Об’єднаних Націй він імені України як держави-засновниці та зауважив, що 75 років тому важкі й нестабільні повоєнні часи об’єднали ріні країни, спонукавши їх відмовитися від протиріч, щоб побудувати кращий світ – світ миру, поваги, верховенства міжнародного права, прав людини і правди.

За його словами, сучасний світ сповнений викликів так само, як і 75 років тому.

“Мир і благополуччя залишаються цінностями, за які люди проливають кров в різних куточках світу. За попередні 75 років людство зійшло на найвищі вершини, поринало в найглибші западини, освоювало космос і навіть з допомогою нових технологій може проводити засідання ООН дистанційно… Тож чи насправді ми не здатні зупинити агресію та війни? Чи потрібно нам більше кривавих уроків, щоб переосмислити своє існування на цій планеті?” – запитав Зеленський.

Він зазначив, що пандемія коронавірусу стала “шоком для всіх країн”, і потрібно використовувати цей “попереджувальний знак”, щоб покласти край розбіжностям та об’єднати зусилля для досягнення “реальних проривних результатів”.

“Не тільки повернутися до цілей і принципів Статуту ООН, а й приступити до їх постійного і повного виконання. Почнемо ж зараз. “Планети Б” у нас немає, ми живемо тут і тільки один раз”, – резюмував Зеленський.

Як відомо, щорічні збори Генеральної асамблеї Організації Об’єднаних Націй через пандемію коронавірусу в історії ООН відбуваються в режимі онлайн. Світові лідери виступають не з трибуни Генасамблеї у Нью-Йорку, а надають заздалегідь записані трихвилинні промови. Більшість заходів проходитимуть віртуально.
Тільки по одному дипломату від кожної зі 193 країн-учасниць допустять в залу Генеральної асамблеї – з дотриманням соціальної дистанції і маскового режиму. На тижні Генасамблеї цього року не буде рукостискань та обіймів.
Зустрічі на високому рівні почалися 21 вересня з відзначення 75-річчя ООН та офіційного прийняття декларації, схваленої усіма 193 країнами-членами.
22 вересня відбудеться відкриття віртуального засідання Генеральної асамблеї високого рівня, яке розпочнеться із виступу генсекретаря. Виступи в перебігу так званих загальних дебатів триватимуть до 26 вересня, потім буде зроблена дводенна перерва, а завершаться всі заходи вранці 29 вересня.
Серед тих, чиї виступи очікуються в перший день загальних дебатів 22 вересня – президент США Дональд Трамп, президент Росії Володимир Путін і лідер Китаю Сі Цзіньпін, передає “Радіо Свобода”.

Читайте також:
Генсек ООН заявив, що спалах коронавірусу залишається неконтрольованим

 

Редактор:

〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.

Україна