У Раді ініціюють відставку Фокіна з ТКГ

 

Нардепи з фракції “Голос” у Верховній Раді ініціювали вихід Вітольда Фокіна з Тристоронньої контактної групи.

Як повідомив у вівторок, 22 вересня, депутат від “Голосу” Роман Лозинський у фейсбуці, він та його колеги по фракції готують відповідний запит до президента.

“Ініціюємо вихід Фокіна з ТКГ! Вітольд Фокін вже давно не боїться називати бойовиків так званих Д/ЛНР “повстанцями”, виступає за загальну амністію, за особливий статус не тільки ОРДЛО – але і всього Донбасу, а також за створення “міжнародного тимчасового уряду” на суверенній території України. Подібні заяви є неприйнятними та шкідницькими. Заяви Фокіна демонструють його повне нерозуміння причинно-наслідкових зв’язків початку російсько-української війни та відвертий дрейф у бік Росії, рівно як і знаходження під повним впливом московської пропаганди”, – написав Лозинський.

Він повідомив, що у 2017 році Фокін заявляв, що “Росію треба зрозуміти – у неї там флот”, адже вона “втратила би Крим навічно”, бо “прийшли би сюди американці”.

“Готуємо запит до президента України з вимогою звільнити Вітольда Фокіна з посади першого заступника голови делегації України у Тристоронній контактній групі. Переконаний, що Україні не потрібен ще один лобіст інтересів РФ на переговорах у Мінську. А парламент має реагувати на заяви представників української делегації у ТКГ, які підважують цілісність української позиції на перемовинах і ставлять під сумнів принципові для України моменти”, – додав нардеп.

Він закликав колег з усіх фракцій підписатися під цим запитом до президента України і надати “принципову оцінку висловлюванням пана Фокіна на посаді заступника голови делегації”.

Читайте також:
Глава МЗС відреагував на заяви Фокіна про Донбас

Як інформувала “Новинарня“, 28 липня другий президент України Леонід Кучма вирішив припинити участь у діяльності Тристоронної контактної групи з питань врегулювання на Донбасі.
30 липня президент Володимир Зеленський призначив першого президента України Леоніда Кравчука головою української делегації в ТКГ.
31 липня Кравчук заявив, що учасником ТКГ може стати перший прем’єр-міністр України, 87-річний Вітольд Фокін.
18 серпня президент Зеленський призначив Фокіна заступником голови української делегації в ТКГ.

Опозиція виступає за усунення Кравчука і Фокіна з ТКГ через їхню риторику, що йде в розріз із державними інтересами України та спрямована на “мир будь-якою ціною”.

Читайте також:
Єрмак відреагував на заяви Фокіна щодо автономії для всього Донбасу

Редактор:

〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.

Україна