Зеленський відповів на петицію з вимогою його відставки через недекларування облігацій ОВДП

 

Президент Володимир Зеленський дав відповідь на петицію з вимогою його відставки через несвоєчасне інформування Національного агентства з питань запобігання корупції про зміни в майновому стані його сім’ї. Глава держави заявив, що його обіцянка “взята з контексту”, а недекларування стало результатом помилки і не є підставою для його звільнення з посади.

Як передає “Новинарня“, про це сказано у відповіді Зеленського на сторінці електронної петиції №22/100754-еп.

У петиції президента держави закликали піти у відставку через порушення ним закону “Про запобігання корупції” – недекларування доходів від продажу облігацій внутрішньої державної позики (ОВДП).

“18 квітня 2019 року у програмі “Право на владу” Володимир Зеленський пообіцяв подати у відставку, якщо порушить Закон. Цим він обнадіяв і здобув підтримку 73% виборців у другому турі, який пройшов через 4 дні після тієї заяви. 7 липня 2020 року президент Володимир Зеленський признався, що не задекларував величезну суму доходів від продажу ОВДП і цим порушив Закон “Про запобігання корупції. Звертаємося до пана Президента із закликом дотримувати слова і подати у відставку, або визнати, що за 4 дні до другого туру 18 квітня 2020 року він збрехав своїм виборцям”, – ішлося в петиції, яку подав колишній народний депутат, політтехнолог Віктор Уколов.

18 липня петиція набрала необхідні для розгляду президентом 25 тисяч голосів.

Відповідаючи на петицію, президент Володимир Зеленський підкреслив, що слова його обіцянки покинути пост президента України в разі свідомого порушення закону “взяті з контексту розмови про неприпустимість існування корупційних схем в управлінні державою”. Він запевнив, що його позиція з цього питання залишається незмінною.

“Що стосується порушення, яке, на думку автора петиції, є підставою для оголошення мною відставки з поста президента України, то воно… сталося у результаті помилки і не пов’язане з корисливими мотивами”, – заявив глава держави.

Зеленський зазначив, що після виявлення помилка була публічно визнана і виправлена, а “її наслідки не завдали шкоди інтересам громадян або держави”.

“З огляду на викладене, повідомляю, що прийняття будь-яких рішень відповідно до зазначеної петиції не планується”, – заявив Зеленський.

Як повідомляла “Новинарня“, 7 липня президент Володимир Зеленський особисто поінформував НАЗК про порушення ним законодавства – неподання повідомлення про суттєві зміни в майновому стані. Він наголосив, що готовий нести відповідальність за порушення відповідно до чинного законодавства.

В ОП поінформували, що у 2019 році родина глави держави отримала кошти в рахунок погашення вартості облігацій внутрішньої державної позики (ОВДП) загальною сумою 5,1 млн грн та здійснила витрати на придбання ОВДП в сумі 5,2 млн грн. Відповідно, вартість цих облігацій перевищувала 50 прожиткових мінімумів. Згідно із законодавством, Зеленський мав подати до Реєстру декларацій повідомлення про суттєві зміни в майновому стані протягом 10 днів з часу купівлі та продажу ОВДП. Проте до реєстру не надходили такі повідомлення.

7 липня 2020 року голова НАЗК Новіков склав і вручив Зеленському два адміністративні протоколи у зв’язку з адміністративними порушеннями.

Читайте також:
Печерський суд закрив провадження проти Зеленського у справі про ОВДП через його недоторканність

Редактор:

〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.

Україна