Під Радою активісти вимагали ТСК у справах “вагнерівців” і Шеремета: палили фаєри та пригрозили шинами. ФОТО

 

автор: Олена Максименко
фото автора

Кілька сотень людей в понеділок, 14 вересня, прийшли під стіни Верховної Ради вимагати створення тимчасової слідчої комісії у “справі вагнерівців” та “справі Шеремета”.

Активістів не пустили на площу біля центрального входу до парламенту, де традиційно відбуваються протести, тож вони стали обабіч вулиці Грушевського, а згодом взагалі перекрили рух, даючи дорогу лише громадському транспорту та автівкам “швидкої”.

Організатор акції – “Рух опору капітуляції”. Серед присутніх – депутати від “Європейської солідарності”, активісти “РОК”, “ЄС”, “Демсокири”, “Свободи” й “Нацкорпусу”, адвокати фігурантів “справи Шеремета” та інші.

Плакати на акції під ВР 14 вересня 2020

Мітинг відбувався паралельно із засіданням погоджувальної ради парламенту. Однак проєкт про створення ТСК не був внесений на порядок денний, хоча про нього заявляли присутні на раді представники опозиційних фракції “ЄС” та “Голос”. Нардеп від “Голосу” Ярослав Железняк зауважив, що влада вперто ігнорує вимогу створити слідчу комісію, і якщо так триватиме далі, опозиція вноситиме проєкт на розгляд у нинішньому вигляді – із представництвом у ТСК лише трьох фракцій, “ЄС”, “Голосу” і “Батьківщини”.

Активісти на вулиці висловлювали переконання: “червоні лінії” вже перетнуто, на часі – імпічмент. Серед гасел мітингувальників додалися “імпічмент, відставка і суд”. Перегородивши проїжджу частину вулиці Грушевського, протестувальники запалили фаєри та димові шашки. Поліція не перешкоджала.

Народний депутат від “Європейської солідарності” Володимир Ар’єв у виступі на мітингу заявив: “Лише “ЄС”, “Голос” і “Батьківщина” з усіх фракцій на погоджувальній раді вимагали створення ТСК і дали своїх представників. Всі інші заховали голову в пісок. Ця ганьба – це співучасть у зраді”.

Ар’єв закликав активістів напряму вимагати від депутатів зі “Слуги народу” висловлення позиції щодо створення ТСК.

“Вимагайте від них, щоб вони припинили покривати злочинців. Тому що сьогодні на кону безпека країни. Ми маємо розуміти, що в найвищих органах влади є зрадники. І цього зрадника треба показово покарати. Якщо цього не буде, ми маємо вимагати відставки президента України й імпічменту за те, що він сьогодні покриває злочинців, так само, як покриває голова Верховної Ради Разумков, який вдає, що нічого не відбувається”.

“Ми будемо іти до кінця. Якщо ТСК не буде створено – ми будемо переходити до постійних акцій протесту”, – наголосив нардеп.

Ірина Геращенко на мітингу під ВР 14 вересня 2020

Його колега про фракції Ірина Геращенко назвала дві справи, “вагнерівців” і Шеремета, ланками одного ланцюга.

“Вже рік, попри наші вимоги, влада не ставить до порядку денного створення ТСК у “справі Шеремета”… І вже десять днів є наша вимога, наших колег по демократичній опозиції і громадянського суспільства, щодо негайного створення ТСК [у “справі вагнерівців”]…. Коли ці “дєдушкі, внучкі і жучкі” Ця влада блокує ТСК по “вагнерівцях”, закон про політв’язнів, який ми в першому читанні провели, закон про військових капеланів. А “дєдушкі, внучкі і жучкі», які на початку 90-х здали ядерну зброю, здали Чорноморський флот, – сьогодні здають країну”, – додала колишня перша віцеспікерка та учасниця ТКГ часів Порошенка.

Чоловік фігурантки “справи Шеремета” Юлії Кузьменко Петро Киян у свою чергу заявив: “Президент 12 грудня 2019 року дав “зелене світло” і “освятив” цю справу, дозволивши свавілля, фальсифікації і дозволивши суддям тримати Андрія [Антоненка] і Юлю за ґратами. Дев’ять місяців вони блокують цей проєкт [щодо тимчасової слідчої комісії], і сьогодні його знову немає на порядку денному. Тому ми тут! Тому ми вимагаємо, щоб його негайно було внесено на порядок денний, і щоб на цьому ж тижні депутати проголосували за створення тимчасової комісії. Тільки ТСК може розібратися в цьому питанні і дати належну оцінку”.

Фотогалерея з мітингу:

мітинг під ВР 14 вересня 2020 - вагнергейт_1 мітинг під ВР 14 вересня 2020 - справа Шеремета мітинг під ВР 14 вересня 2020 - вимагаю ТСК мітинг під ВР 14 вересня 2020 - димові шашки_В'ятрович мітинг під ВР 14 вересня 2020 - димові шашки_2 мітинг під ВР 14 вересня 2020 - димові шашки_1 мітинг під ВР 14 вересня 2020 - димові шашки мітинг під ВР 14 вересня 2020 - 4 мітинг під ВР 14 вересня 2020 - 3 мітинг під ВР 14 вересня 2020 - 2 мітинг під ВР 14 вересня 2020 - 1
<
>

Серед інших вимог протестувальників – також вимога заслухати звіт міністрів оборони та закордонних справ, представників Тристоронньої контактної групи та командування ЗСУ щодо реальної ситуації на фронті і так званого “перемир’ям”. А також – розглянути проєкт постанови “Про звернення про президента України щодо внесення до ВРУ проєкту закону про ліквідацію Окружного адміністративного суду Києва”.

“Я останнім часом, здається, вже живу на мітингах – під судами, під ВР, під офісом президента, в Конча-Заспі, – зауважив представник “Демократичної сокири” Юрій Гудименко. – Це постійні зашквари, скандали, вкиди призводять до того, що ми вже забуваємо, проти чого протестували тиждень тому, два тижні тому, три тижні тому. Сьогодні у нас чотири вимоги. Скоро їх буде вісім. Або десять. Або 20 – які накопичаться за тиждень”, – додав він.

Активісти пообіцяли перейти до радикальніших дій і постійних протестів у разі ігнорування їхніх вимог. Попередили зокрема, що наступного разу можуть запалити під радою шини.

Читайте також:
Петиція з вимогою створити парламентську ТСК щодо “справи вагнерівців” набрала необхідні 25 тис. голосів

 


〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.