У ЗСУ змінили окремі емблеми та беретні знаки. ЯК БУЛО І ЯК СТАЛО

 

Відбулися зміни в емблемах на комір та беретних знаках українських військовослужбовців.

Про це у вівторок, 1 вересня, повідомив Ігор Непота із відділу розробки та впровадження військової символіки ЗС України, передає пресслужба Міноборони.

Зазначається, що зубчатка, як емблема, що позначала приналежність до вищого офіцерського складу, зникла з генеральських погонів, втім не зникла з однострою. Вона повернулася на своє історичне місце – на комір і має позначати належність до вищого офіцерського складу.

Емблема військ зв’язку, спеціалістів автоматизованих систем управління, захисту інформації та кібербезпеки зазнала певних змін. Центральний медальйон з зображенням літери “і” було замінено на стилізоване зображення електричної іскри.

Для Десантно-штурмових військ впроваджено емблему на комір, що в мініатюрі повторює зображення беретного знаку — окрилений парашут, на який накладено полум’яний меч.

Зазнали змін емблеми медичної служби та ветеринарної медицини: “зірку життя” замінили жезлом Ескулапа, який обвиває змія. Цей знак є загальноприйнятим символом медицини і вказує на спадковість мілітарних традицій українського війська часів боротьби за Незалежність 1917-1921 років.

В якості нової емблеми частин радіо-електронної боротьби запропоновано контурний щит, на який скосом накладено стилізовану блискавку.

Окрім заміни існуючих емблем введенно ще чотири нові: для спеціальностей, які не отримали власних емблем в “Правилах носіння військової форми одягу” в 2017 році.

Вперше в історії українського війська введено окрему емблему для армійської авіації: у вигляді окриленого вістря списа.

Для морської піхоти запровадили емблему у вигляді меча Сагайдачного і схрещених мушкетів, накладених на стилізований якір.

Для Державної спеціальної служби транспорту України обрано “колесо Меркурія”, накладене на понтонний якір, що має вказувати на можливість встановлення залізничних переправ через водні перешкоди.

Також зазнали змін деякі беретні знаки.

Так, на беретному знаці радіотехнічних військ та військ зв’язку замість знака у вигляді кола, в центрі якого знаходився круглий медальйон зі зображенням літери «і», з під якого виходило шість стилізованих блискавок, розроблено беретний знак, який являє собою форму кола, в центрі якого розміщено рельєфне зображення індикатора кругового огляду із хрестоподібним розташованими зображеннями орбіт та чотирьома блискавками по діагоналі.

Як і у випадку з емблемами Військової служби правопорядку, беретний знак військових правоохоронців теж виконано прорізним.

Морські піхотинці отримали беретний знак, виконаний, в єдиній стилістиці з іншими подібними відзнаками. До цього часу ними використовувався беретний знак визначений для підрозділів спеціальних операцій ВМС. Не дивлячись на те, що в обох емблемах використані ті ж самі елементи: окрилений меч накладений на якір своїм зовнішнім виглядом вибивався із загальної стилістики беретних знаків, пояснили в МОУ.

З тієї ж причини беретний знак Державної спеціальної служби транспорту України, центральний елемент якого повторює емблему на комір, вписано в коло.

Зазначені зміни усунули ряд прогалин у порядку носіння військової форми одягу і зробили її більш привабливою та практичною.

Читайте також:
Шеврони рівня архистратига: бригади ДШВ отримали нові емблеми

Редактор:

〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.

Україна