НБУ посилить вимоги для надання споживчих кредитів

 

Національний банк України в другій половині 2021 року планує підвищити вагу ризику за незабезпеченими кредитами фізичним особам в гривні з нинішніх 100% до 150%.

Як інформує пресслужба НБУ в середу, 2 вересня, таке рішення обговорювалось під час останнього засідання комітету з фінансової стабільності.

У НБУ пояснили необхідність ухвалення цього рішення зростанням рівня неповернення кредитів через карантинні обмеження, і, відповідно, погіршенням якості портфеля споживчих кредитів.

“Поточна вага ризику встановлена на рівні 100%. Це означає, що на кожні 10 грн кредиту банк повинен тримати 1 грн капіталу. Підвищення ваги ризику до 150% вимагатиме від банків, активних в сегменті споживчого кредитування, тримати вже 1,5 грн капіталу. Тобто банки повинні будуть більше таких кредитів фінансувати власним капіталом, а не депозитами вкладників”, – пояснили в Нацбанку.

Водночас у фінустанові запевняють, що через загальне зниження процентних ставок в економіці і високу конкуренцію між банками в сегменті споживчого кредитування підвищення ваги ризику не вплине на вартість таких кредитів, однак банки будуть змушені проводити більш зважену кредитну політику.

Національний банк має намір вже найближчим часом запровадити гнучкі правила оцінки банками кредитного ризику.

Зокрема, планується розширення переліку клієнтів, яких можна буде оцінювати на груповій (спрощеній) основі, і впровадити більш градуйований підхід до оцінки спеціалізованого кредитування.

Також Національний банк підготував і направив на розгляд уряду пропозиції в частині потенційних заходів щодо активізації іпотечного кредитування.

Читайте також:
Нацбанк через карантин продовжив спрощену реструктуризацію кредитів

Редактор:

〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.

Україна