Новозеландського терориста Брендона Тарранта засудили до довічного ув’язнення

 

Верховний суд в австралійському Крайстчерчі засудив Брентона Тарранта, який здійснив терористичні акти в мечетях у березні 2019 року, до довічного ув’язнення.

Про це в четвер, 27 серпня, інформує видання The New Zealand Herald.

Тарранта також позбавили права на умовно-дострокове звільнення. Очікується, що він відбуватиме покарання у в’язниці Окленда.

Суддя Кемерон Мандер заявив, що злочини, вчинені Таррантом, були настільки жахливими, що навіть провівши усе життя за ґратами, провину неможливо спокутувати, пише АР.

Зазначається, що це перший випадок такого суворого вироку в історії Нової Зеландії.

Як інформувала “Новинарня“, австралійський ультранаціоналіст Брентон Таррант 15 березня 2019 року влаштував стрілянину у двох мечетях Крайстчерча в Новій Зеландії, вбивши на місці майже півсотні мусульман та поранивши ще 50 осіб.

Перед злочином він опублікував маніфест з антиіммігрантськими і антимусульманськими ідеями, а сам напад транслював в інтернеті.

Таррант був затриманий двома сільськими поліцейськими в авто на вулиці вже після нападу на другу мечеть, куди він заїхав після стрілянини в першій.

28-річний чоловік зробив у двох мечетях не менше 205 пострілів із чотирьох напівавтоматичних гвинтівок. Влада кваліфікувала його дії як теракт.

Тоді прем’єр-міністр Нової Зеландії Ясінда Ардерн заявляла, що в країні буде заборонена напівавтоматична зброя.

Терорист повідомив, що планував атаку протягом двох років, а цілі остаточно обрав три місяці перед подією. Він відзначав, що підтримує Ділана Руфа й Андерса Брейвіка. На своїй гвинтівці Таррант написав імена терористів, які вчиняли напади за расовими або національними мотивами. На суді він демонстрував жест ОК, який трактують також як “White Power”.

Читайте також:
Вибухи на Шрі-Ланці пов’язані з нападом на мечеть в Новій Зеландії, – Reuters

Редактор:

〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.

Україна