“Автономна Республіка Донбасу” на чолі з Януковичем: розвідка США розсекретила “мирний план” РФ для України, який доводили до Трампа

 

Москва лобіювала “мирний план для Донбасу” через вплив на новообраного президента Дональда Трампа. Йдеться, зокрема, про повернення президента-втікача Віктора Януковича спочатку на Донбас, а потім – в українську політику.
Посередником у спробі реалізації цього плану був шпигун Костянтин Кілімнік, а вплив відбувався через голову виборчого штабу Трампа, колишнього політтехнолога Януковича Пола Манафорта.

Про це йдеться у частково розсекреченому звіті комітету з питань розвідки Сенату Конгресу США. У ньому – 966 сторінок, які проаналізували журналісти “Європейської правди”.

Звіт – це персональне листування і зашифровані повідомлення, дані допитів, інформація розвідки тощо. Велика частина джерел інформації та деталей її отримання прихована (у звіті закрита чорною плашкою), але в Сенаті переконані у їхній автентичності.

Чимало таких деталей стосуються діяльності Манафорта в Україні, а також спілкування американських технологів із Януковичем та його колишніми однопартійцями.

Ключовою ланкою зв’язку Манафорта з росіянами був агент російської розвідки Костянтин Кілімнік (громадянин РФ, народився в Україні, у Кривому Розі, стверджується, що він працював на ГРУ Генштабу РФ). Кілімнік був правою рукою американського технолога в його українському бізнесі, а після втечі Януковича 2014 року продовжив співпрацю із Опоблоком.

Зі звіту американської розвідки випливає, що в 2016 році експрезидент погодився просувати на Заході план, який включав його повернення спершу на Донбас, а потім і до центральної української політики.

Янукович хотів знову винайняти Манафорта для просування в Україні мирного плану на Донбасі. Цей план включав повернення Януковича до України.

Манафорт на допиті визнав: насправді йшлося про план Росії, який узаконив би її присутність на Сході України. Також, за його словами, чітко йшлося про схвалення цього плану кимось у російській верхівці.

Манафорт стверджує, що відповів Кілімніку відмовою, назвав цей план “безумним” та обірвав дискусію з цього приводу. За його словами, з розмови було очевидно, що якби він не відповів відмовою, то Кілімнік би попросив його переконати Дональда Трампа підтримати цей план.

Втім, у Конгресі констатують, що є достатньо доказів, які спростовують слова Манафорта про його категоричну відмову. Надалі він неодноразово перетинався із російським розвідником, консультував його щодо просування цього “мирного плану” та допомагав готувати необхідні соціологічні дослідження.

Так, у грудні 2016 року, тобто вже після перемоги Трампа на виборах, Кілімнік за допомогою прихованого механізму обміну повідомленнями передав Манафорту “сигнал про готовність Москви йти далі у імплементації плану”.

“Росіяни на дуже високому рівні принципово не проти плану та працюватимуть із (Януковичем) над початком процесу об’єднання “ДНР” і “ЛНР” у одну адміністративну одиницю, із вирішенням безпекових питань (тобто виведення російських військ, усунення радикальних кримінальних елементів). Все інше робитимуть (Янукович) та його люди”, – йшлося у цьому листі.

У цьому посланні російський розвідник не називав Януковича за прізвищем, а посилався на нього за шифром BG (імовірно, йдеться про скорочення від big guy, “великий хлопець”).

Росіяни також висунули умову, за якої вони почнуть процес: для цього у “миротворчість” мав включитися особисто Дональд Трамп.

“Все, що потрібно для початку процесу – це щоби DT (йдеться про президента США) “підморгнув” про свою готовність, або підштовхнув процес, сказавши що він прагне миру на Донбасі та в Україні, та призначив спецпредставника, який надалі керував би цим процесом”, – йшлося у повідомленні розвідника до Манафорта.

Також Кілімник висловив переконання, що щойно Порошенко зрозуміє цей сигнал від США, “процес піде дуже швидко і DT зможе досягнути миру на Донбасі буквально за кілька місяців після своєї інавгурації”.

У комітеті Сенату вважають, що переговори з цього приводу мали місце у Мадриді (куди Манафорт літав спеціально для зустрічі) та у Вашингтоні у день інавгурації Трампа.

На останню зустріч для переговорів щодо “мирного плану” разом із Кілімніком до Вашингтона прилетів Сергій Льовочкін. Розслідування встановило, що вони точно зустрічалися із Манафортом; втім, зміст їхніх переговорів документально підтвердити не вдалося.

Сам Манафорт заперечував, що вів будь-які переговори щодо “мирного плану”, однак слідчім вдалося довести, що це неправда, адже згодом – вже у 2018 році – політтехнолог звернувся до кількох своїх колег, у тому числі до соціолога Тоні Фабріціо, за допомогою. Він, зокрема, передав Фабріціо загальний опис цього плану.

У звіті комітету наведений його текст англійською. З нього очевидно, що план писали росіяни, а не сам Манафорт – і за російською транскрипцією назв та імен (Yanukovich, Donbass, тощо) і за неприродним вживанням артиклів у деяких місцях.

Якщо коротко, його основна мета – створити привабливу для міжнародної спільноти “обгортку” федералізації України, яка дасть Донбасу вирішальний голос у визначенні політики всієї держави. Росія при цьому ніби взагалі відсутня у цьому конфлікті. Навіть авторство плану має взяти на себе особисто Дональд Трамп, а Росія нібито “чекає на його ініціативу”, щоби погодитися з ідеями, які вона сама ж і просуває!

Запропонований підхід передбачає:

  • Створення Автономної республіки Донбасу (АРД), автономного регіону України. АРД буде створена у межах Донецької та Луганської областей, які існували до квітня 2014 року. Рішення про створення АРД в ідеалі має бути схвалене у Нормандському форматі.
  • Прийняття Верховною радою спеціального закону, який визначатиме правовий статус та часові рамки поступової реінтеграції АРД в Україну. Це негайно розблокує мирний процес та створить умови для реалізації спільного плану припинення вогню. Якщо Рада не ухвалить цей закон, президент Порошенко повинен затвердити його своїм указом і розпустити Верховну раду як перешкоду для реалізації мирних угод.
  • Обрання прем’єр-міністра Донбасу на перехідний період на основі тимчасової Конституції АРД. Прем’єр-міністр АРД обирається парламентом (Народними зборами) АРД і керуватиме процесом переговорів щодо врегулювання конфлікту між АРД та Україною. Він є законним і повноважним представником АРД на переговорах з міжнародними структурами в рамках програм відновлення економіки та подолання наслідків збройного конфлікту. Оптимальний кандидат на цю посаду – Віктор Янукович.

“Особиста участь президента США призведе до припинення кровопролиття, повернення політичної рівноваги та стабільності в Україні, створення стабільної та ефективної проєвропейської законодавчої більшості, здатної здійснювати ефективні реформи”, – йдеться в прописаному росіянами плані.

Розслідування, проведене Сенатом та ФБР, так і не дало відповідей щодо того, чи дійшли російські ідеї до керівництва США. Манафорт це заперечував, але надто плутався у показах з приводу “мирного плану”. Втім, можна констатувати: навіть якщо політтехнолог намагався просунути ідеї, запропоновані РФ, то вони напевно не знайшли підтримки.

США дійсно призначили спецпредставника з питань Донбасу, як і пропонував план РФ, але цю посаду обійняв Курт Волкер, що був зовсім не налаштований на здачу інтересів України.

Попри очікування Москви, адміністрація Трампа не стала відкрито проросійською.

Крім того, для авторів плану стало несподіванкою те, що Донбас не був готовий прийняти Януковича.

Розслідування встановило, що у середині 2017 року за активної участі Кілімніка на Донбасі силами українських соціологів провели “як мінімум одне” опитування щодо того, як саме можна було б повертати Януковича. Воно довело, що президент-втікач – “нежиттєздатний” в ролі керівника “автономного Донбасу”.

Та росіяни не здавалися, і на початку 2018 року готували ще одне, масштабніше дослідження, залучивши сторонніх соціологів. Тепер вже американських. Та довести ці плани до завершення не встигли.

“Навесні 2018 року відносини США та РФ остаточно зіпсувалися. США нарешті надали Україні летальну зброю. А після отруєння Скрипалів у Британії Вашингтон запровадив безпрецедентні дипломатичні санкції проти РФ, виславши 60 дипломатів тощо. Надії на те, що Трамп “гратиме у піддавки”, розвіялися. А невдовзі Манафорт потрапив за ґрати, а Кілімніка США оголосили в розшук (тепер розвідник вимушений безвиїзно жити у РФ)”, – пише “Європейська правда”.

Журналісти резюмували: ця підтверджена документами історія стала найкращою ілюстрацією того, наскільки хибно у РФ розуміють, що відбувається в Україні. І наскільки хибні ставки вони готові робити у дипломатичній війні проти України.

Читайте також:
Політтехнолог Трампа Манафорт переконував, що у вибори в США втручалась Україна, а не РФ

Редактор:

〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.

Україна