Політтехнолог Трампа Манафорт переконував, що у вибори в США втручалась Україна, а не РФ

 

Керівник виборчого штабу Дональда Трампа на виборах 2016 року Пол Манафорт просував твердження, нібито Україна, а не Росія, стояла за зламом серверів Демократичної партії США і впливом на американську виборчу кампанію.

Як ідеться в документах, оприлюднених Міністерством юстиції США, про це заявив під час допитів колишній заступник Манафорта у штабі Трампа, його колишній діловий партнер Рік Гейтс, передає DW.

Ці допити відбувалися в рамках розслідування втручання Росії у передвиборчу кампанію в США під керівництвом спецпрокурора Роберта Мюллера.

Як випливає з резюме допитів Гейтса, після того, як тисячі листів із серверів Демпартії були оприлюднені ресурсом WikiLeaks, Манафорт висловлював припущення, що за цим стояла Україна, а в штабі Трампа намагалися скористатися цими інформаційними “зливами” та обговорювали можливості того, яким чином самостійно отримати доступ до них.

Наказ “отримати електронні листи” віддавав і особисто Дональд Трамп, стверджує Гейтс. У штабі, за його словами, вважали, що найкращі можливості для цього мав на той момент радник Трампа Майкл Флінн завдяки його зв’язкам в Росії. Сам Флінн, який згодом обійняв посаду радника Трампа з питань національної безпеки, також був “твердо переконаний у тому, що росіяни не здійснювали хакерську атаку” на сервери демократів, вказав Гейтс.
Скомпрометованого Флінна швидко звільнили з посади.

Рік Гейтс був діловим партнером Пола Манафорта, йому були пред’явлені обвинувачення у змові проти США та у неправдивих заявах в рамках розслідування втручання Росії в американські вибори. Утім вирок Гейтсу досі не був ухвалений, він продовжує співпрацювати зі слідством.

Пола Манафорта, який раніше був політтехнологом президента Віктора Януковича і Партії регіонів в Україні, засудили загалом до 7,5 року ув’язнення в рамках двох кримінальних справ. Його було визнано винним у змові проти держави, у відмиванні грошей та інших фінансових махінаціях, а також прихованому лобізмі й спробі тиску на свідків.
Манафорт залишається в тюрмі.

Читайте також:
Джуліані контактує з ув’язненим Манафортом й підозрює “втручання України” у вибори в США, – Washington Post

 

Редактор:

〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.

Україна