Уряд офіційно схвалив використання фемінітивів у назвах професій

 

Міністерство економіки внесло зміни у “Класифікатор професій”, дозволивши за бажанням використовувати фемінітиви.

Про це йдеться в наказі міністра економіки Ігоря Петрашка.

Так, в основних положеннях класифікатора йдеться, що “професійні назви робіт наводяться у чоловічому роді, окрім назв, які застосовуються виключно у жіночому роді (економка, нянька, покоївка, сестра-господиня, швачка)”.

Але тепер є можливість за бажанням використовувати фемінітиви.

“За потребою користувача при внесенні запису про назву роботи до кадрової документації окремого працівника, професійні назви робіт можуть бути адаптовані для означення жіночої статі особи, яка виконує відповідні роботи. Наприклад, інженер — інженерка, верстатник широкого профілю — верстатниця широкого профілю, соціолог — соціологіня (насправді правильно соціологиня — Н.)”, — йдеться в наказі.

Такі зміни стали можливими після ухвалення Кабміном нового українського правопису.

Нагадаємо, 22 травня 2019 року Кабінет міністрів схвалив нову редакцію українського правопису. Документ у новій редакції розробили фахівці Української національної комісії з питань правопису. Він має замінити редакцію від 1992 року.

Читайте також:
Нові норми українського правопису не входитимуть у ЗНО ще 5 років

Редактор:

〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.

Україна