“Акт наруги над пам’яттю нації”: вандали намагалися пошкодити “дівчинку з колосками” біля Музею Голодомору

 

Невідомі зловмисники вчинили акт вандалізму щодо скульптури “Гірка пам’ять дитинства” біля Національного музею Голодомору-геноциду, відомої також як “дівчинка з колосками”.

Інцидент стався в ніч із 21 на 22 серпня, повідомляє сайт музею.

Як зазначається в повідомленні, наразі скульптуру демонтували для реставрації. За попередніми даними, пошкоджень на ній немає. Вранці на місці злочину працювала поліція.

У коментарі BBC News Україна генеральна директорка Музею Голодомору-геноциду Олеся Стасюк повідомила, що зловмисників, які намагалися пошкодити пам’ятник, було троє.

За її словами, вони зірвали скульптуру з постаменту. Проте підняти пам’ятник не змогли, оскільки він дуже важкий.

На цьому місці раніше стояла “дівчинка з колосками”. Фото: Національний музей Голодомору-геноциду

Директорка зауважила, що це могла бути добре спланована акція.

“Вони відволікали охорону під виглядом п’яних. Але скульптуру дуже важко було зірвати, там треба було автомобіль, тому це точно не п’яні зробили”, – переконана директорка музею.

На думку Стасюк, це було зроблено свідомо, причому невипадково – перед Днем Незалежності.

“Те, що сьогодні було вчинено зі скульптурою «Гірка пам’ять дитинства», – неприпустимий акт наруги над пам’яттю цілої нації. Ми зробимо усе можливе, щоб «Дівчинка» якнайшвидше повернулася до експозиції музею”, – підкреслила Стасюк.

Фото: Національний музей Голодомору-геноциду

Народний депутат, колишній голова Українського інституту національної пам’яті Володимир В’ятрович, коментуючи цю подію, зазначив, що скульптура дівчинки з колосками стала одним із символів пам’яті про Голодомор.

“Пам’ятник, до якого приносять яблука і хліб у дні пам‘яті. Вандали сплюндрували його, директорка музею запевняє: фігуру не пошкоджено і незабаром її повернуть на місце. Але це не змінить того, що десь поруч з нами живуть потвори здатні, сплюндрувати такий пам’ятник“, – наголосив В’ятрович.

Читайте також:
Щоби вшанувати хвилиною мовчання кожного загиблого у Голодоморі, потрібно 13 років, – Епіфаній

Редактор:

〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.

Україна