В омитому кров’ю Мінську більше не можуть відбуватися переговори ТКГ щодо Донбасу, – Геращенко

 

Українська влада має ініціювати зміну майданчика для переговорів Тристоронної контактної групи.
Мінськ після кривавих протестів не може бути місцем переговорів про мир на Донбасі та деокупацію Криму.

Таку думку висловила в п’ятницю, 14 серпня, співголова фракції “Європейська солідарність” у ВР ІХ скликання, колишня уповноважена президента України з мирного врегулювання та експредставник України в гуманітарній підгрупі в Мінську Ірина Геращенко.

“Сьогодні очевидно, що прийшов час – українська влада має підняти питання в ОБСЄ, в Нормандському форматі про зміну майданчика для мирних переговорів. В омитому кров’ю Мінську їх більше бути не може”, – написала на сторінці у фейсбуці Геращенко.

Вона додала, що кілька років тому Нурсултан Назарбаєв пропонував своє посередництво в мирному врегулюванні та Казахстан як майданчик для мирних переговорів.

Геращенко також нагадала, що свого часу Білорусь систематично голосувала проти всіх резолюцій ООН по Криму, порушення прав людини на окупованих територіях.

Це, на думку народної депутатки, свідчить про заангажовану позицію країни, де проходять мирні переговори, “підігрування РФ в міжнародних інституціях, а не нейтральність”.

Додамо, що глава делегації України в Тристоронній контактній групі з врегулювання ситуації на Донбасі, перший президент України Леонід Кравчук також припускав зміну місця переговорів через події в Білорусі.

“Білорусь участі у тристоронній групі не бере. Якщо раптом не буде такої можливості проводити там зустрічі, то ми тоді і будемо шукати інше місце. Спочатку були не Мінські угоди. Спочатку була Женева. Можна взяти зовсім нейтральну державу, та ж Швеція. Можемо їх попросити. Це можливо, – заявляв він в інтерв’ю “Українському радіо”.

Читайте також:
Зеленський хоче збільшення кількості міжнародних майданчиків, де йтиметься про деокупацію Криму

Редактор:

〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.

Україна