АМКУ оштрафував Укрзалізницю на ₴18 млн за нав’язану додаткову послугу

 

Антимонопольний комітет наклав штраф у розмірі 18 мільйонів гривень на АТ “Укрзалізниця”, адже вважає додаткову послугу з подачі вагонів на малодіяльні станції необґрунтованою.

Про це повідомили у пресслужбі АМКУ у четвер, 6 серпня.

«(…) вантажовідправники та вантажоотримувачі скаржаться, що “Укрзалізниця” визначила певні залізничні станції, які вони використовують для відправлення або отримання вантажів, малодіяльними та в безальтернативному порядку запропонувала укласти додаткову угоду до договору про надання послуг, запровадивши послугу “Подача й забирання вагонів та контейнерів для навантаження або вивантаження на малодіяльні станції, для виконання комерційних операцій, а також роботи пов’язані з прийманням, видачею, навантаженням і вивантаженням”, – йдеться в повідомленні.

При введенні такої послуги, її вартість становила 170,38 грн без ПДВ (204,46 грн з ПДВ) за один вагон/один кілометр і в подальшому зростала.

Такі дії АТ “Укрзалізниця” містили ознаки порушення законодавства про захист економічної конкуренції, тому Комітет розпочав розгляд справи.

АМКУ встановив, що “Укрзалізниця” одноосібно, без прохання вантажовласників та без визначення з ними методів погодження тарифу, в безальтернативному порядку запровадила послугу, встановила вартість на неї, а також визначила підстави для її застосування (застосовується після укладання додаткової угоди), а підписання додаткової угоди про надання послуги є умовою надання послуг перевезень вантажів з/на малодіяльні вантажні станції, яку неможливо було б встановити за умов існування значної конкуренції на ринку.

АТ “Укрзалізниця” не змогло спростувати висновок Комітету про наявність та кваліфікацію вчиненого порушення, за результатами розгляду справи на засіданні 6 серпня Комітет наклав на компанію штраф 18,28 млн грн та зобов’язав припинити це порушення.

Читайте також:
Забезпечення охорони в потягах Укрзалізниці може вплинути на ціну квитків, – Криклій

Редактор:

〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.

Україна