РФ використовує англомовні сайти для поширення фейків про COVID-19, – AP

 

Розвідувальні служби Російської Федерації використовують щонайменше три англомовні сайти для поширення дезінформації, пов’язаної з пандемією COVID-19.

Про це в середу, 29 липня, інформує  Associated Press з посиланням на американських чиновників.

На сайтах InfoRos.ru, Infobrics.org і OneWorld.press між кінцем травня і початком липня було опубліковано понад 150 статей, у яких пропагуються конспірологічні теорії, зокрема, китайські твердження про те, що коронавірус створили як біологічну зброю в американській військовій лабораторії, і з’являються коментарі про те, як російське медичне обладнання, доставлене в США, сприяє поліпшенню відносин двох країн.

На думку американських урядовців, Росія намагається підірвати зусилля США з подолання коронакризи перед виборами президента Сполучених Штатів.

Окрім COVID-19, увага зосереджена й на американських новинах, глобальній політиці та актуальних історіях.

Посадовці говорили на умовах анонімності, бо не мають повноважень виступати публічно. Вони заявили, що вирішили зараз попередити про чіткий зв’язок між згаданими сайтами і російською розвідкою.

Агенство AP назвало імена Дениса Тюріна і Олександра Старунського як організаторів публікацій.

За повідомленням, вони очолювали агентство InfoRos і раніше служили в Головному розвідувальному управління РФ (ГРУ). Підрозділ, де вони працювали, спеціалізується на військовій психологічній розвідці, і вони зберегли там контакти.

Сайт InfoRos.ru належить російському уряду, два інші сайти формально є незалежними інформаційними порталами.

Відповідно до джерел газети New York Times в американських спецслужбах, ФБР розслідує зв’язки ще одного інтернет-видання Strategic Culture Foundation зі Службою зовнішньої розвідки Росії.

У травні на його сайті з’явилася різко негативна стаття про Евелін Фаркас, яка працювала в адміністрації Барака Обами і відома своїми критичними висловлюваннями на адресу Кремля. У червні Фаркас програла на первинних виборах Демократичної партії в боротьбі за місце в Конгресі.

Сайт OneWorld.press заперечив звинувачення в тому, що він пов’язаний з російською розвідкою.

Нагадаємо, нещодавно Євросоюз звинуватив Росію та Китай у поширенні фейків про COVID-19.

Читайте також:
Facebook видалив десятки фейкових сторінок, які використовували для політагітації на минулорічних виборах в Україні

Редактор:

〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.

Україна