Facebook видалив десятки фейкових сторінок, які використовували для політагітації на минулорічних виборах в Україні

 

Адміністрація соцмережі Facebook виявила у Канаді, Бразилії, США та Україні мережі фейкових акаунтів, які використовувалися зокрема під час політичних кампаній.

Про це в середу, 8 липня, повідомив глава політики кібербезпеки Facebook Натаніель Глейхер.

Зокрема в Україні Facebook видалила 72 фейкових аккаунта, 35 фейкових сторінок і 13 фейкових Instagram-акаунтів. Загалом на ці акаунти були підписані близько 770 тис. користувачів.

Власники фейкових сторінок маскували їх під незалежні акаунти і онлайн-медіа та використовували для поширення неправдивої інформації, маніпуляцій даними і коментування дописів для їх просування на платформі.

При цьому власники сторінок використовували різні моделі дій. Наприклад, періодичну зміну назв фейкових акаунтів.

“Керівники сторінок публікували політичні меми, сатиру та інші повідомлення, зокрема про Крим, НАТО, українську економіку, внутрішню політику, вибори, різних політиків, у тому числі про Володимира Зеленського, Юлію Тимошенко і Петра Порошенка”, – розповів Глейхер.

Фейкові сторінки використовували і під час президентських виборів у 2019 році.

На рекламу цих акаунтів було витрачено загалом близько $1,93 млн. Експерти Facebook пов’язують роботу фейкових акаунтів із українським рекламним агентством Postmen.

Читайте також:
СБУ блокувала міжрегіональну мережу з 10 тисяч ботів, яка керувалася з РФ

Євросоюз звинуватив Росію та Китай у поширенні фейків про COVID-19

Редактор:

〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.

Україна