Три закарпатські праліси отримали офіційний статус пам’ятки природи

 

У Хустському районі Закарпатської області створили три перші пралісові пам’ятки природи

За відповідне рішення проголосувала Закарпатська обласна рада в понеділок, 27 липня.

Статусу пралісових пам’яток природи набули:

  • “Природні ліси Березівського лісництва” (34 га);
  • “Праліс та квазіпраліси Вишківського лісництва” (65,5 га);
  • “Природні ліси Нижньобистрівського лісництва” (123,8 га).

Статус пралісової пам’ятки природи забороняє всі види рубок, будівництво споруд, прокладання шляхів, випасання худоби, проїзд транспорту та будь-яку іншу господарську діяльність людини, яка може зашкодити лісовій екосистемі.

Окрім того, навколо пралісових пам’яток природи встановлюються охоронні зони завширшки не менш ніж подвійна висота дерев пралісу. У цих зонах також забороняються суцільні, санітарні та поступові рубки.

Ліси отримали охоронний статус за ініціативи організації WWF-Україна.

У фонді зазначають, що така категорія природно-заповідного фонду, як “пралісова пам’ятка природи”, є порівняно новою. Вона з’явилася в Законі “Про природно-заповідний фонд України” 2017 року, разом із появою в Лісовому кодексі України понять “праліс, квазіпраліс і природний ліс”.

Таким чином тепер в Україні існує лише сім пралісових пам’яток природи загальною площею 328,5 га. Крім трьох новостворених на Закарпатті, ще чотири є у Львівській області.

Пралісами, квазіпралісами та природними лісами називають ліси, розвиток яких відбувався без господарського впливу людини. Тому їм, як правило, властива складна структура, у них не порушені процеси природної лісової динаміки, включно з існуванням мозаїки кластерів дерев різного віку; такі ліси мають значну кількість мертвої деревини.

Читайте також:
Гуцульська бринза, закарпатське вино, мелітопольська черешня отримали правовий захист в країнах ЄС

Редактор:

〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.

Україна