Ухвалений Радою за основу законопроєкт суперечить Угоді про асоціацію з ЄС, – Шмигаль

 

Ухвалений Верховною Радою 21 липня за основу законопроєкт №3739 про зміну правил державних закупівель продукції машинобудування, який надає преференції продукції з локалізованим виробництвом, не відповідає Угоді про асоціацію з ЄС, а також іншим зобов’язанням України.

Це визнав прем’єр-міністр Денис Шмигаль, відповідаючи на запитання журналістів під час поїздки до Брюсселя, пише “Європейська правда“.

Шмигаль став першим урядовцем, який публічно визнав суперечність між законопроєктом і асоціацією з ЄС, хоча, за даними видання, в непублічному спілкуванні уряд попереджав про це депутатів.

“В нинішній редакції проєкт закону не відповідає деяким параметрам Угоди про асоціацію. Тому, звісно, уряд наполягатиме на тому, що ми маємо відкоригувати редакцію [законопроєкту до другого читання] спільно з депутатами. Так, щоб вона не порушувала міжнародних угод, і не лише про асоціацію з ЄС”, – заявив очільник уряду.

Він наголосив, що принципово підтримує преференції для національних виробників, але їх можливо досягти без порушення зобов’язань України.

“Ми маємо підтримувати своїх виробників. Але водночас я не прихильник порушення міжнародних угод. Закон, ухвалений у першому читанні, – доволі жорсткий по відношенню до наших міжнародних партнерів, хоча цікавий для нашої промисловості і економіки. Наше завдання – знайти золоту середину, підтримати власну промисловість, але не порушити наші міжнародні угоди, підписані з ЄС, із СОТ тощо”, – пояснив прем’єр.

“Потрібно мати розуміння, що не може йтися про жорстку локалізацію – коли ставляться кваліфікаційні критерії, допуск чи недопуск. Це була б дискримінація – не допускати когось, хто не має української складової. Їх треба допускати.

Але може йтися про використання у держзакупівлях нецінових критеріїв у розмірі 30%, які, можливо, даватимуть якусь фору і преференції товарам, що мають певну складову національного виробництва”, – додав Шмигаль.

Прем’єр-міністр не виключив, що європейська сторона порушуватиме це питання на зустрічах у Брюсселі.  “Але поки що європейські партнери абсолютно спокійно це сприймають, бо розуміють, що це перше читання”, – запевнив прем’єр.

Читайте також:
Рада прийняла за основу законопроєкт про “інвестнянь”

Редактор:

〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.

Україна