Путін у Криму знову “наїхав” на Україну, МЗС і посольство США висловили протест

 

Міністерство закордонних справ України вважає чергову поїздку президента РФ Володимира Путіна до окупованого Криму грубим порушенням державного суверенітету і територіальної цілісності України, а також цинічним і демонстративним нехтуванням російською стороною норм міжнародного права.

Про це йдеться в заяві МЗС України, що була оприлюднена 20 липня, після того, як цього дня Путін відвідав суднобудівний завод “Затока” (“Залив”) у Керчі, де взяв участь у закладенні універсального десантного корабля “Іван Рогов”.

“Україна вчергове засуджує заходи Російської Федерації з подальшої мілітаризації Автономної Республіки Крим та міста Севастополь, яка становить суттєву загрозу регіональній безпеці”, – наголосили в МЗС України.

У зв’язку з вказаним візитом Путіна до Керчі відомство заявило “рішучий протест міністерству закордонних справ Російської Федерації”.

У посольстві США в Україні також відреагували на поїздку Путіна до окупованої Керчі.

“Самовільне будівництво Росією військових кораблів на суверенній українській території, силою захопленої РФ, порушує міжнародні норми. Санкції [проти РФ] залишаться в силі, поки Росія не поверне Україні контроль над Кримом і не виведе свої сили з Донбасу. Крим – це Україна”, – йдеться в повідомленні дипмісії США.

В Україні візит Путіна в Крим прокоментували також у Міністерстві з питань реінтеграції тимчасово окупованих територій. Заступник міністра з питань реінтеграції Ігор Яременко зазначив, що протокол організації візиту глави держави до іноземної країни передбачає запрошення, яке Україна не надсилала Російській Федерації, тому візит президента РФ Володимира Путіна на територію тимчасово окупованого Росією Криму 20 липня є порушенням цієї процедури.

Варто зазначити, що Володимир Путін, перебуваючи в Керчі 20 липня, заявив, що до окупації Криму Росією 2014 року Україна його недофінансовувала.

“Я ж розмовляв, коли в нас нормальні відносини були, з колегами, в тому числі з уряду України, з останнім прем’єром розмовляв, коли він ще був прем’єром. Я кажу: «Що ви робите, що ви з Криму гроші забираєте?». Він каже: «У нас вибору немає, Крим щось генерує, ми змушені забирати звідти більше, ніж давати, для того, щоб підтримати інші регіони України”, –​ сказав Путін, якого цитує видання “Крим.Реалії”.

ЦЯ ЗАЯВА ПУТІНА Є ФЕЙКОМ. Крим до 2014 року був дотаційним регіоном.
У березні 2014 року міністр фінансів України Олександр Шлапак заявляв: “Крим був і залишається дотаційним регіоном. У 2013 році Крим зміг забезпечити свої фінансові потреби на 51,2%. Кримські платники податків заплатили до бюджетів усіх рівнів 8,5 млрд грн. При цьому одержали з бюджету 16,6 млрд грн. Дотація Пенсійному фонду Криму становила 3,4 млрд грн”.
Дотаційним Крим залишається і після окупації та анексії півострова Росією.

Також глава РФ розповів, що Крим отримає “особливу підтримку” Росії в сфері цивільного суднобудування.

“Що стосується Криму, то цього року ми ухвалили рішення надати особливу міру підтримки. Це пов’язано з тим, що тут витрати дещо вищі. Вирішили субсидіювати 30 відсотків вартості судна для тих судновласників, які хочуть замовити в Криму свої майбутні судна –​ малотоннажні, середньотонажні, рибальські”, –​ сказав Путін.

Як відомо, востаннє президент РФ Володимир Путін був на окупованому півострові 18 березня 2020 року. Тоді він прибув до Севастополя. Перед цим 9 січня президент Росії також побував у Севастополі. Путін спостерігав за перебігом спільних навчань Північного і Чорноморського флотів Росії в Чорному морі з борту ракетного крейсера “Маршал Устинов”.
10 січня президент Росії провів у Ялті нараду з підконтрольними Кремлю керівниками Криму і Севастополя з питань “соціально-економічного розвитку півострова”.

Читайте також:
“Тільки на церемонії підняття українського прапора”: глава МЗС прокоментував чутки про зустріч Зеленського і Путіна в Криму

 

Редактор:

〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.

Україна