ВООЗ готова допомогти Україні збільшити обсяги ПЛР-тестування на COVID-19

 

ВООЗ готова допомогти українській системі охорони здоров’я під час пандемії, зокрема щодо посилення заходів для діагностики коронавірусу й контролю за його поширенням.

Основна мета Всесвітньої організації охорони здоров’я – більш інтенсивне тестування. Про це повідомив голова представництва ВООЗ в Україні Ярно Хабіхт в інтерв’ю виданню “НВ“.

“Україна – країна, де коронавірус вже поширюється всередині суспільства, а це значить, що ми повинні підготувати медичну систему країни до все більшого навантаження, інтенсивно тестувати, забезпечити відстеження контактів, передбачити ізоляцію інфікованих та їх лікування”, – заявив Хабіхт.

Він відзначив, що Україна – “одна з п’яти-шести європейських країн, де від середини червня зростання захворюваності прискорилося, а репродуктивне число для вірусу більше одиниці”. Адже якщо в березні інтенсивніше зростала захворюваність у країнах Західної Європи, то зараз “фокус епідемії змістився на схід”.

Водночас, за словами представника ВООЗ, рівень смертності в Україні (2-3%) залишається відносно низьким.

Хабіхт запевнив, що ВООЗ довіряє статистиці захворюваності, яку оприлюднює українська влада, проте зауважив, що вона може не відповідати реальній ситуації з огляду на масштаби тестування.

“Якщо подивитися на кількість випадків, то важлива також кількість тестів. Цифри, які ми бачимо, — це цифри, отримані внаслідок проведених тестів ПЛР. І якби ми повернулися назад у часі, у квітень або березень, ми б побачили, що кількість тестів, які Україна проводить, збільшилася нереально: якщо в перші дні вдавалося проаналізувати близько 500 тестів, то сьогодні тестують до 10 тисяч людей щодня.

Чи може кількість випадків COVID-19 бути більшою, ніж офіційна статистика? Звичайно, може, і точно така ж картина в інших країнах Європи“, – зауважив очільник представництва ВООЗ.

Саме тому, наголосив він, так важливо розширювати масштаби тестування. “Це те, до чого мають докладати зусилля національні уряди”, – додав Хабіхт.

Раніше він зазначав, що на національному рівні Україна готова до послаблення карантину, але в деяких регіонах обмеження навпаки, необхідно посилити.

Нагадаємо, станом на 18 липня в Україні зафіксовано загалом 58 111 випадків коронавірусної інфекції: 30 525 людей уже одужали, 1 477 – померли.

За весь час пандемії проведено 864 596 тестувань методом ПЛР, протягом доби 17 липня – 10 532.

Читайте також:
ВООЗ назвала причини збільшення кількості хворих на COVID-19 в Україні

Ярослав Глагола, який лікує COVID-19:
Вірус надзвичайно заразний і підступний, але карантин – не вихід

Редактор:

〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.

Україна