Разумков закрив сесію Ради, мовний законопроєкт Бужанського не розглядали

 

Спікер Верховної Ради Дмитро Разумков оголосив про закриття третьої сесії парламенту, відтак, скандальний “мовний законопроєкт” нардепа від “Слуги народу” Максима Бужанського не розглядали.

Останнє пленарне засідання третьої сесії Верховної Ради України відбулося в п’ятницю, 17 липня.

“Чергова четверта сесія ВРУ 9 скликання розпочне свою роботу у вівторок першого вересня 2020 року о 10 годині ранку. Третю сесію Верховної ради України оголошую закритою”, – зазначив Разумков.

Громадський активіст, засновник ініціативи “Переходь на українську” Олександр Іванов у фейсбуці повідомив, що законопроєкт Максима Бужанського не розглядали.

“Сесія закрилася. І з вересня школи перейдуть на українську мову”, – повідомив він.

“Ми виграли цю битву! “Слуги” не посміли ухвалити русифікаторський законопроєкт Бужанського, закрили сесію і пішли на парламентські канікули до вересня. А це означає, що з 1 вересня 2020 року, як і планувалося, 200 тисяч учнів 5-11 класів переходять на навчання українською мовою. Це означає, що ми захистили закон про мову і закон про освіту”, – пише на сторінці у фейсбуці народний депутат від “Євросолідарності” Володимир В’ятрович.

Додамо, що на вівторок, 21 липня, заплановане позачергове засідання Верховної Ради. Про це у своєму телеграм-каналі написав депутат ВР від фракції “Слуга народу” Олександр Качура.

Цю ж інформацію підтвердив голова Верховної ради Дмитро Разумков перед закриттям сесії.

“Є бажання працювати? Добре. Ваше бажання виконано. Чекаю всіх у вівторок о 12:00. Прошу не запізнюватися”, – заявив він.

Читайте також:
Під Верховною Радою триває акція “Руки геть від мови!”. ФОТО

Нагадаємо, розгляд законопроєкту “слуги народу” Максима Бужанського №2362 “Про внесення змін до деяких законодавчих актів щодо навчання державною мовою в закладах освіти”, що повертає російськомовне навчання, відповідно до рішення погоджувальної ради, планували розглядати 16 липня.

Народний депутат від “Європейської солідарності” Володимир В’ятрович закликав українців зібратися під Верховною Радою цього дня та виступити проти ухвалення законопроєкту.
Багато депутатів зі “Слуги народу” заявили, що не будуть підтримувати проєкт Бужанського. А мовний омбудсман Тарас Кремінь закликав зняти цей законопроєкт з розгляду.

Співголова фракції “Європейська солідарність” Ірина Геращенко повідомила, що розгляд законопроєкту перенесли на п’ятницю, 17 липня. Та закликала все одно виходити на акцію під Радою.

У грудні 2019 року проросійський нардеп від “Слуги народу” Максим Бужанський вніс до парламенту законопроєкт про скасування закону про державну мову.
Також він подав законопроєкт, який пропонує подовжити термін можливості здобуття освіти мовою національної меншини, яка не відноситься до країн ЄС, до 1 вересня 2023 року. Ідеться про спробу заблокувати перехід учнів 5-11 класів російськомовних шкіл на українську мову навчання з 1 вересня 2020 року, що передбачено чинним законодавством.

Бужанський у своєму законопроекті пропонує також скасувати обов’язкове вивчення 80% предметів у школах українською мовою, а натомість хоче, щоб “перелік навчальних предметів, що вивчаються державною мовою, визначався освітньою програмою освітнього закладу з урахуванням особливостей мовного середовища”.

У березні Комітет Верховної Ради з питань гуманітарної та інформаційної політики відкладав розгляд цього проєкту.

У липні погоджувальна рада винесла проєкт №2362 на розгляд сесійної зали, хоча профільний комітет його не підтримав.

Читайте також:
“Не подобається мова — геть до Ростова!”: репортаж з акції під ВР, фото

Редактор:

〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.

Україна