Під Верховною Радою триває акція “Руки геть від мови!”. ФОТО

 

Під Верховною Радою другий день поспіль відбувається акція на захист української мови.
Протестують проти законопроєкту “слуги народу” Максима Бужанського №2362 “Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо навчання державною мовою в закладах освіти”.

На площі під парламентом вранці в п’ятницю, 17 липня, перебувають кілька сотень осіб, повідомляє “Укрінформ”.

Активісти – з українськими знаменами, прапорами “Свободи”, “Демократичної сокири” та “Національного корпусу”, дехто одягнений у вишиванки.

Фото: Укрінформ

Учасники акції тримають плакати з надписами “Заважає мова – геть до Ростова”, “Руки геть від української мови”, “Кажи мовою, а не ляпай язиком”, “Зупини лінгвоцид” та інші.

Фото: Укрінформ

Учасники акції стверджують, що будуть чекати розгляду у Раді законопроєкту Максима Бужанського, також вони на площі перед Верховною Радою склади сухі гілки, ймовірно для розпалювання вогнища.

Фото: Укрінформ

Під час мітингу виник конфлікт між активістами, які намагалися пронести під парламент дрова.Представники кількох організацій стверджують, що хотіли протести дрова і створити символічну ватру. Вони кажуть, що це просто реманент, передає “Українська правда”.

Водночас поліція підозрює, що активісти збиралися підпалити дрова, і намагається цьому завадити, виник конфлікт.

Врешті решт активістам вдалося створити свою інсталяцію, вони, як і декларували, запалили димові фаєри, які символізують вогонь.

Нагадаємо, розгляд законопроєкту “слуги народу” Максима Бужанського №2362 “Про внесення змін до деяких законодавчих актів щодо навчання державною мовою в закладах освіти”, що повертає російськомовне навчання, відповідно до рішення погоджувальної ради, планували розглядати 16 липня.

Народний депутат від “Європейської солідарності” Володимир В’ятрович закликав українців зібратися під Верховною Радою цього дня та виступити проти ухвалення законопроєкту.
Багато депутатів зі “Слуги народу” заявили, що не будуть підтримувати проєкт Бужанського. А мовний омбудсман Тарас Кремінь закликав зняти цей законопроєкт з розгляду.

Співголова фракції “Європейська солідарність” Ірина Геращенко повідомила, що розгляд законопроєкту перенесли на п’ятницю, 17 липня. Та закликала все одно виходити на акцію під Радою.

У грудні 2019 року проросійський нардеп від “Слуги народу” Максим Бужанський вніс до парламенту законопроєкт про скасування закону про державну мову.
Також він подав законопроєкт, який пропонує подовжити термін можливості здобуття освіти мовою національної меншини, яка не відноситься до країн ЄС, до 1 вересня 2023 року. Ідеться про спробу заблокувати перехід учнів 5-11 класів російськомовних шкіл на українську мову навчання з 1 вересня 2020 року, що передбачено чинним законодавством.

Бужанський у своєму законопроекті пропонує також скасувати обов’язкове вивчення 80% предметів у школах українською мовою, а натомість хоче, щоб “перелік навчальних предметів, що вивчаються державною мовою, визначався освітньою програмою освітнього закладу з урахуванням особливостей мовного середовища”.

У березні Комітет Верховної Ради з питань гуманітарної та інформаційної політики відкладав розгляд цього проєкту.

У липні погоджувальна рада винесла проєкт №2362 на розгляд сесійної зали, хоча профільний комітет його не підтримав.

Читайте також:
“Не подобається мова — геть до Ростова!”: репортаж з акції під ВР, фото

Редактор:

〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.

Україна