“Не подобається мова — геть до Ростова!”: репортаж з акції під ВР, фото

доповнено

У четвер, 16 липня, під Верховною Радою відбулася акція на захист української мови, проти законопроєкту “слуги народу” Максима Бужанського, що може повернути в заклади освіти російськомовне навчання.

На акцію зібралися кілька тисяч людей. Дрес-кодом мітингу стала вишиванка. У багатьох демонстрантів – і захисні маски з вишивкою.

Чимало учасників прийшли з синьо-жовтими і червоно-чорними стягами, прапорами “Європейської солідарності”, ВО “Свобода”, “Самооборони Майдану”, “Демократичної сокири”, “Нацкорпусу”, “Руху опору капітуляції”, “Справи громад”, Народного руху тощо.

Фото Ірини Семеняки:

під Радою - акція за мову_з Криму під Радою - акція за мову_9 під Радою - акція за мову_8 Мова має значення під Радою - акція за мову_7 під Радою - акція за мову_6 під Радою - акція за мову_1 під Радою - акція за мову_5 Заважає мова - геть до Ростова під Радою - акція за мову_4 під Радою - акція за мову_2 під Радою - акція за мову
<
>
Акція під Верховною Радою, липень 2020 року

Перед Радою встановили сцену, з якої виступають народні депутати, політики, громадські діячі, артисти. Найгучніше юрба підтримала виступ п’ятого президента, лідера “ЄС” Петра Порошенка.

“30 років тому, 16 липня 1990 року, в цій будівлі Верховної Ради України була підписана і прийнята Декларація про державний суверенітет. Це не просто нормативний законодавчий акт. Це дорожня карта геополітичної катастрофи Путіна ХХ сторіччя. Це дзвони руйнації Радянського Союзу і дзвони відновлення державності України”, – заявив Порошенко.

“П’ята колона” Кремля, представники якої [зараз] засіли в тому числі в цій залі, також дуже добре розуміються на символізмі. Саме тому сьогодні Путін їде до окупованого Криму. Саме тому сьогодні вони – представники цієї «п’ятої колони», дивної антиукраїнської коаліції «Слуг народу» і «ОПЗЖ», – спробували поставити закон про скасування української мови. І лише рішуча ваша воля зруйнувала цей сценарій. Я вітаю вас з цим першим кроком до нашої перемоги”, – наголосив Петро Порошенко.

Він зауважив, що за 14 місяців нинішня влада зазнала краху і показала своє справжнє обличчя. “…Що треба робити на їхню думку, коли відбулася ця катастрофа у всіх напрямках? Треба витягати з-під сукна мовне питання. Треба знову продемонструвати вірність і відданість своїм замовникам з Кремля”, – пояснив експрезидент.

“Наша з вами команда п’ять років відбудовувала фундамент Української держави, виводила країну зі стану мовної летаргії, відроджували українські пісні на українському радіо. Бо в 2013-му році їхня частка складала лише жалюгідних 5%. Ми відновлювали українську мову на українському телебаченні, не даючи їм можливості просувати їхній продукт – російськомовних «Сватів» і російськомовний серіал «Слуга народу». Ми відновили і захистили українську мову, в тому числі і завдяки діяльності Українського культурного фонду, де більше 3000 проектів пройшли і здобули підтримку, прийшовши вже на встановлені нашою командою квоти на мову”, – нагадав п’ятий президент.

Фото: “Європейська солідарність”

Учасники мітингу скандують: “Разом – і до перемоги, не дамо наступати на українську мову!”, “Не подобається мова — геть до Ростова!”, “Зе – геть!”, “Україна понад усе!” тощо.

Співавтор закону “Про забезпечення функціонування української мови як державної”, нардеп від “ЄС” Микола Княжицький у своїй промові зазначив: “Він (закон про державну мову) вступив в силу в цей день рівно рік тому. Я згадую, як це було. Якби не віра, ентузіазм і сила Андрія Парубія, ми б не мали цього закону. Якби не підтримка багатьох політичних сил, які в той час були у парламенті… Блок Петра Порошенка, “Народний фронт”, “Свобода”, “Батьківщина”.

“Сьогодні я бачу тут і “Демократичну сокиру”, бачу й “Національний корпус”, бачу “Конгрес націоналістів”. Багато прапорів є тут. Знаєте, мені казали: «Давайте приходити без прапорів», на що я їм відповідав: «Ні. Ми – українські патріоти. Ми здорова, сильна нація. Ми політична нація, яка має сильні політичні партії і рухи. І ми точно знайдемо в собі сили, щоб напередодні тих викликів, які є, не поборювати один одного, а разом боротися з тією навалою антиукраїнських сил. Всіх цих “ОПЗЖ”, всіх цих напівпродажних “слуг”, всіх цих Бужанських. Тому що це наша країна, це наша Україна. І ми обов’язково переможемо. Без української мови державу не побудуєш!” – заявив Княжицький.

Також на важливості єдиної державної мови наголосила Марина Порошенко, колишня перша леді.

“В Українській державі українці мають розмовляти українською мовою. Державною. І це – основа основ будь-якої незалежної суверенної держави. І я думаю, Україна в цьому теж не виключення. Тому захищаємо українську мову, захищаємо українську землю і розмовляємо українською мовою”, – сказала вона.

Під час акції сталося кілька ексцесів. Зокрема, передає “5-й канал“, активіста, який ніс на мітинг шину, повалили на землю поліцейські.

За словами чоловіка, без попереджень і пояснень його намагалися затримати. На допомогу кинулися інші учасники акції. Активіста відпустили.

Перед тим, із самого ранку, правоохоронці не пропускали до сцени автівку з апаратурою для підсилення звуку. Тоді втрутилися народні депутати від партії “Європейська солідарність”. Зрештою машину пропустили.

Фото: Мар’яна Чорнієвич/”Громадське радіо”

Фото: Ганна Кирієнко/Facebook

Фото: Максим Кобєлєв/Facebook

Фото: Максим Кобєлєв/Facebook

Нагадаємо, розгляд законопроєкту “слуги народу” Максима Бужанського №2362 “Про внесення змін до деяких законодавчих актів щодо навчання державною мовою в закладах освіти”, що повертає російськомовне навчання, відповідно до рішення погоджувальної ради, планували розглядати 16 липня.

Народний депутат від “Європейської солідарності” Володимир В’ятрович закликав українців зібратися під Верховною Радою цього дня та виступити проти ухвалення законопроєкту.
Багато депутатів зі “Слуги народу” заявили, що не будуть підтримувати проєкт Бужанського. А мовний омбудсман Тарас Кремінь закликав зняти цей законопроєкт з розгляду.

Співголова фракції “Європейська солідарність” Ірина Геращенко повідомила, що розгляд законопроєкту перенесли на п’ятницю, 17 липня. Та закликала все одно виходити на акцію під Радою.

У грудні 2019 року проросійський нардеп від “Слуги народу” Максим Бужанський вніс до парламенту законопроєкт про скасування закону про державну мову.
Також він подав законопроєкт, який пропонує подовжити термін можливості здобуття освіти мовою національної меншини, яка не відноситься до країн ЄС, до 1 вересня 2023 року. Ідеться про спробу заблокувати перехід учнів 5-11 класів російськомовних шкіл на українську мову навчання з 1 вересня 2020 року, що передбачено чинним законодавством.

Бужанський у своєму законопроекті пропонує також скасувати обов’язкове вивчення 80% предметів у школах українською мовою, а натомість хоче, щоб “перелік навчальних предметів, що вивчаються державною мовою, визначався освітньою програмою освітнього закладу з урахуванням особливостей мовного середовища”.

У березні Комітет Верховної Ради з питань гуманітарної та інформаційної політики відкладав розгляд цього проєкту.

У липні погоджувальна рада винесла проєкт №2362 на розгляд сесійної зали, хоча профільний комітет його не підтримав.

автори: Ірина Семеняка, Христина Горобець, Нестор Дим

Читайте також:
150 років триває ця історія знущань над україномовними інтелігентськими дітьми Києва, 150 років, – Мирослава Барчук

Редактор:

〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.

Україна