Препарати проти печії можуть підвищити ризик захворіти на COVID-19

 

Інгібітори протонної помпи (ІПП) — препарати проти печії, які часто приймають люди з підвищеною кислотністю шлунка — можуть підвищити ризик зараження коронавірусом.

Про це свідчать результати дослідження науковців зі США, опубліковані в Американському журналі гастроентерології, про які пише Український медичний часопис.

Як зазначається у статті, вживання ІПП навіть один раз на добу на 33% підвищує ризик розвитку кишкової інфекції. Це, ймовірно, пов’язано з гіпохлоргідрією, яка розвивається на тлі прийому таких препаратів. З часом це може погіршити захист організму від інфекційних збудників.

Науковці радять не поспішати з висновками й не відмовлятися від ліків, якщо вони виписані вам лікарем (це важливо). Адже вплив інгібіторів протонної помпи на перебіг захворювання COVID-19, спричиненого новим коронавірусом SARS-CoV-2, іще треба досліджувати окремо.

Проте дані попередніх досліджень свідчать, що перебіг подібного до нього коронавірусу SARS-CoV-1 погіршується за рівня шлункової кислотності pH≤3.

Оскільки “нинішній” SARS-CoV-2 для потрапляння в організм використовує рецептори АПФ-2 (АПФ – ангіотензинперетворювальний фермент), які знаходяться в тому числі і в ентероцитах, застосування інгібіторів протонної помпи може сприяти легшому проникненню вірусу в шлунково-кишковий тракт. І, як наслідок, призводити до розвитку ентериту, коліту та системного ураження всіх інших органів, включаючи легені.

Щоб перевірити гіпотезу, що застосування ІПП може підвищити ризик коронавірусного захворювання, автори дослідження проаналізували дані 264 тисяч дорослих людей. Із них 53 130 пацієнтів мали симптоми з боку шлунково-кишкового тракту. Дослідження тривало з 3 травня по 24 червня 2020 року.

Результати дослідження продемонстрували, що використання ІПП таки пов’язане з підвищеним ризиком інфікування COVID-19. Найвищий ризик захворіти відзначали в осіб, які приймали інгібітори протонної помпи 2 рази на добу щоденно, порівняно з пацієнтами, які приймали ІПП 1 раз на добу та особами, які взагалі не вживали таких препаратів узагалі.

Читайте також:
Голова ВООЗ про пандемію коронавірусу: ситуація погіршується

 

Редактор:

〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.

Україна