Голова ВООЗ про пандемію коронавірусу: ситуація погіршується

 

Ситуація з коронавірусом у світі дедалі погіршується, і хоча деякі бідніші держави продемонстрували успіхи в боротьбі з COVID-19, більшість країн поки що не змогли взяти ситуацію під контроль.

Про це заявив голова Всесвітньої організації охорони здоров’я Тедрос Гебреєсус під час інформаційної панелі країн-членів ВООЗ, пише The Guardian.

Він наголосив, що за останні шість тижнів загальна кількість нових випадків інфікування у світі подвоїлася.

За словами очільника ВООЗ, пандемія COVID-19 “використовує нерівність у системах охорони здоров’я та розколи в суспільствах, поглиблюючи прірву між нами”.

“Коронавірус поставив догори дригом системи охорони здоров’я у деяких із найбагатших країнах світу, тоді як деякі країни зі значно скромнішими можливостями продемонстрували набагато більші успіхи в боротьбі з пандемією“, – зауважив Гебреєсус.

“Проте в переважній частині світу вірус не контрольований. Ситуація погіршується. Пандемія все ще прискорюється”, – зауважив Гебреєсус.

Читайте також:
ВООЗ про новий наступ COVID-19: не друга хвиля, а повторний пік першої

Він також оголосив про створення Незалежної групи з питань готовності та реагування на пандемію для оцінки реакції світу на спалах COVID-19.

Співголовами групи будуть колишня прем’єр-міністр Нової Зеландії, керівниця Програми розвитку ООН Хелен Кларк та експрезидентка Ліберії, лауреатка Нобелівської премії миру Еллен Джонсон Серліф.

“Прем’єр-міністр Кларк і президент Серліф були обрані в процесі широких консультацій із державами-членами та світовими експертами. Я не можу уявити собі двох більш сильних і незалежних лідерів, які б допомогли нам пройти через цей важливий процес”, – наголосив голова ВООЗ.

Гебреєсус запропонував у вересні скликати спеціальну сесію Виконавчого комітету ВООЗ для обговорення результатів роботи групи. Також очікується, що в листопаді група представить проміжну доповідь про відновлення роботи Всесвітньої асамблеї охорони здоров’я.

Як писала “Новинарня“, 19 травня 73-тя Всесвітня асамблея охорони здоров’я, яка є найвищим керівним органом ВООЗ, ухвалила резолюцію про проведення незалежного розслідування ефективності реакції світу на пандемію COVID-19.

Раніше понад 120 країн закликали розслідувати причини пандемії COVID-19. Але Китай, звідки новий коронавірус поширився на увесь світ, висловився категорично проти. Тож зрештою в ухвалену резолюцію не потрапило жодної згадки про КНР, як і заклику з’ясувати походження коронавірусу SARS-CoV-2.

За даними інфографіки Університету Джонса Гопкінса, станом на 00:00 п’ятниці, 10 липня у світі лабораторно зафіксовано 12 млн 128 тис. 406 випадків зараження коронавірусом. Щонайменше 551,5 тис. людей померли від ускладнень, спричинених COVID-19. Понад 6,65 млн людей – одужали.

Читайте також:
ВООЗ направить до Китаю експертів для виявлення джерела COVID-19

Редактор:

〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.

Україна