Законопроєкт “про відповідальність за п’яне кермування” насправді повертає сваволю поліції на дорогах, – Устінова

доповнено

Законопроєкт 2695 про посилення відповідальності водіїв за водіння в нетверезому стані та перевищення швидкості не розв’яже проблему, але надасть поліції надмірні права.

Про це в понеділок, 13 липня, заявила з трибуни Верховної Ради народна депутатка від фракції “Голос” Олександра Устінова.

“Цей законопроект має такий же стосунок до кримінальної відповідальності за п’яне керування транспортним засобом, як гільйотина до боротьби з головним болем. Ви знаєте, цей законопроект не вводить кримінальну  відповідальність за керування авто в нетверезому стані. Він навіть не підвищує штраф. В цьому законопроекті є можливість 10 днів адміністративного арешту, і все, більше нічого. Зате цей законопроект дає можливість тепер Національній поліції виставляти подвійні стандарти до всіх інших. Ви пам’ятаєте, як колись гаішники сиділи в кущах і могли на радар ловити всіх. Так ось, тепер вони зможуть зробити це знову, тому що зараз не потрібно буде знак про те, що попереду є радар, і можна буде просто знову собі сидіти в кущах і ловити всіх на радар”, – сказала Устінова.

“Друге. Тепер можна буде взагалі без будь-яких пояснень зупиняти транспортний  засіб. І якщо  зараз для  цього потрібна підстава, то тепер можна буде зупиняти будь-кого. І якщо зараз потрібні поняті, коли обшукують ваш транспортний або оглядають ваш транспортний засіб, то зараз цього непотрібно буде”, – заявила представниця “Голосу”.

“І фактично поліцейські матимуть змогу: а) просто так зупинити вас, б) обшукати ваше авто без понятих. І я, чесно кажучи, не впевнена, що після цього в авто звичайних людей, а не бухих мажорів, які тусуються по нічних клубах або ганяють п’яні на авто, не знайдуть наркотики, які їм потім будуть приписувати, щоб з них гроші заробити”, – сказала Устінова.

“Ви зараз цим законом хочете повернути все те, проти чого п’ять років боролися, проти свавілля поліцейських, які раніше користувалися своїми величезними правами, для того, щоб оббирати людей, зупиняти водіїв”, – зазначила Олександра Устінова.

Як інформувала “Новинарня“, незважаючи на заклик Устінової, Верховна Рада 13 липня підтримала у першому читанні законопроєкт №2695 про посилення відповідальності водіїв.
Крім іншого, новий законопроєкт не підвищує штрафи за п’яне водіння – вони лишаються у розмірі до 1200 неоподатковуваних мінімумів, але він додатково пропонує карати порушників адміністративним арештом на 10-15 діб, а також позбавленням права керування на строк від 3 до 10 років. Таке покарання водій може отримати, якщо вчинить порушення повторно протягом року.
За перевищення швидкості більш як на 50 км/год законопроєктом пропонується збільшити штраф з 30 до 200 неоподатковуваних мінімумів.

Законопроєкт внесли до порядку денного позачергової сесії з ініціативи президента України після ДТП на Обухівській трасі під Києвом, де п’яний водій, раніше вже засуджений за водіння напідпитку, вилетів на зустрічну смугу, зіткнувся з іншим авто і спричинив загибель подружжя з двома дітьми.

Попередньо встановлено, що 12 липня водій автомобіля Mercedes Антон Желепа здійснив зіткнення з іншим авто, що рухалося попереду у попутному напрямку. Після цього виїхав на смугу зустрічного руху, де здійснив зіткнення з автомобілем Hyundai. Внаслідок події водій та три пасажири автомобіля Hyundai, серед яких двоє малолітніх дітей, загинули. Ще одного хлопчика 2006 року народження госпіталізували з травмами.

За інформацією ЗМІ, у крові 39-річного Желепи, який був за кермом “мерседеса”, було 1,32 проміле алкоголю при нормі 0,2.

Нагадаємо, на початку липня Зеленський підписав закон про зняття кримінальної відповідальності за водіння напідпитку.

Читайте також:
Рада скасувала штрафні бали для водіїв за порушення ПДР

Редактор:

〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.

Україна