Гроші замість криміналу: Зеленський підписав закон про відповідальність за водіння напідпитку

 

Президент Володимир Зеленський підписав закон, згідно з яким скасовується кримінальна відповідальність за керування авто в стані сп’яніння, що мала набути чинності з 1 липня, але посилюється фінансове покарання за це порушення.

Про це йдеться на сторінці законодавчого акта на сайті Верховної Ради.

“02.07.2020 повернуто з підписом від президента”, – зазначено на сторінці.

Як відомо, 1 липня мав набути чинності закон України, який запроваджує кримінальну відповідальність за кермування напідпитку. Цей закон Верховна Рада попереднього скликання ухвалила ще у листопаді 2018 року, проте його дію відтермінували до 1 липня 2020 року.

Проте 17 червня 2020 року нардепи прийняли інший закон, який замість “злочину” запроваджує поняття “кримінального правопорушення” та підвищує штрафи за повторне водіння у нетверезому стані. Таким чином, норми ухваленого у 2018 році закону не набудуть чинності, оскільки вони замінені новими нормами закону 2020 року.

“У частині восьмій статті 14 Закону України “Про транспорт” (Відомості Верховної Ради України, 1994 р., № 51, ст. 446; 2016 р., № 4, ст. 44) слова “злочинів” і “злочинних” замінити відповідно словами “кримінальних правопорушень” і “кримінально протиправних”, – ідеться в законі.

Закон 17 червня ухвалили 316 голосами, при цьому переважно “за” голосували всі фракції з числа присутніх у залі).

Із липня 2020 року за водіння транспортних засобів у нетверезому стані штрафи зростуть до 51 тисячі гривень, якщо порушення вчинене повторно.

Читайте також:
Поліція склала на нардепа протокол за керування авто в нетверезому стані

 

Редактор:

〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.

Україна