Хорватія більше не пускає українців без довідки про відсутність COVID-19: де здати ПЛР-тест у “Борисполі”

 

Хорватія, яка раніше дозволила в’їзд для українських туристів без додаткових “коронавірусних” документів, різко змінила ці правила: починаючи з 11 липня, для в’їзду в цю балканську країну українцям та іншим громадянам третіх країн необхідно мати при собі довідку про негативний тест на COVID-19.

При цьому тест має бути зданий не пізніше, ніж за 48 годин до в’їзду в країну. В іншому разі після прибуття до Хорватії доведеться відбути 14-денну ізоляцію.

Про зміни у правилах в’їзду повідомив у своєму твітері посол України в Хорватії Василь Кирилич.

Пізніше у посольстві уточнили деталі нових правил. Згідно з ними, всі громадяни третіх країн (тобто тих, які не входять у Євросоюз), які в’їжджають у Республіку Хорватія, мають право лише за таких умов:

–  якщо причиною в’їзду є “особисті невідкладні причини” (наприклад, наявність приватної власності у Хорватії): необхідно пройти обов’язкову 14-денну самоізоляцію, яка може бути скорочена до 7 днів, якщо особа за власні кошти через сім днів після прибуття в Хорватію здасть ПЛР-тест та отримає негативний результат;

– якщо мета прибуття туристична, ділова або навчальна: обов’язкова 14-денна ізоляція або наявність негативного результату ПЛР-тесту, зробленого не пізніше, ніж за 48 годин (рахуючи від моменту взяття мазків із носоглотки до прибуття на хорватський пункт прикордонного контролю).

Нові правила значно ускладнюють подорож до Хорватії автомобілем, адже тепер необхідно впродовж 48 годин здати тест в Україні, отримати результат (а це щонайменше 24 години) і доїхати до хорватського кордону. Щоправда, здача такого тесту не, скажімо, в Полтаві чи Києві, а в одному з міст ближче до західного кордону, значно збільшує шанси встигнути вчасно.

Перелік акредитованих МОЗ лабораторій, які проводять ПЛР-діагностику на COVID-19, можна подивитися тут.

Що ж до туристів, які вилітають на відпочинок літаками, то в найгіршому становищі опинилися ті з них, хто вже мав тури з вильотом з України 11 липня. Адже про рішення Інституту охорони здоров’я Хорватії щодо зміни правил стало відомо в ніч на 11 липня.

Скажімо, рейс 7W771 авіакомпанії Windrose із Києва до Пули мав вилетіти о 12:30.

Проте після отримання інформації про рішення хорватської влади щодо наявності довідки про результат ПЛР-тесту авіакомпанія відклала виліт до 21:00, щоб усі пасажири мали змогу пройти ПЛР-діагностику в аеропорту “Бориспіль”.

Увага:
Кожен охочий має змогу зробити ПЛР-тест у цілодобовій лабораторії, що діє в Міжнародному аеропорту “Бориспіль” на 48-й стійці терміналу D.
Результат буде видано впродовж 24 годин.
Вартість тесту – 2100 гривень.

Спеціально для пасажирів рейсу на Пулу лабораторія гарантувала прискорену видачу результату: протягом 6 годин. У всіх них результати виявилися негативними, і туристи потрапили в Хорватію, хоч і втратили більшу частину першого дня відпочинку.

Тих, хто вилітатиме до Хорватії у наступні дні, в авіакомпанії WINDROSE запевнили, що “роздрукованого англійською мовою негативного результату тесту в двох екземплярах без мокрої печатки достатньо – за наявності в телефоні чи планшеті оригіналу”.

Як писала “Новинарня“, Хорватія – єдина держава Євросоюзу, яка з 1 липня пускала українців до себе без обмежень.

Читайте також:
У МОЗ розповіли, як здати тест на коронавірус, щоб не проходити ізоляцію після закордону

 

Редактор:

〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.

Україна