Слідчий ДБР Корецький заявив про “безперспективність” справ проти Порошенка

 

Начальник 3-го відділу Управління з розслідування кримінальних правопорушень, вчинених службовими особами, Головного слідчого управління ДБР Олег Корецький заявляє, що більшість справ проти п’ятого президента Петра Порошенка безперспективні і що він, як керівник, говорив керівництву про необхідність їх закриття.

Про це Корецький повідомив у четвер, 9 липня, на пресконференції в Києві.

“У більшості проваджень, у яких фігурує Петро Порошенко, були проведені необхідні слідчі дії. І орієнтовно в січні-лютому я підійшов до керівництва ДБР – на той час це були Олександр Соколов і Олександр Бабіков. І доповів про те, що на мою думку і думку слідчих, потрібно приймати рішення про закриття кримінальних проваджень, оскільки перспектив у їх розслідуванні немає. Всі слідчі дії там виконані, і ми повинні розслідувати кримінальне провадження у розумні строки.

Однак керівництво ДБР сказало мені продовжувати розслідувати. З того часу на мене почався тиск, і вони поставили мене перед фактом, що я повинен піти з ДБР”, – заявив слідчий.

Він зауважив, що попросив керівництво ДБР пояснити, чому його хочуть звільнити. І отримав відповідь, що “не підходить”.

Він розповів, що коли відмовився звільнятися, то відділі кадрів повідомили про майбутнє скорочення його посади. Тому, за словами Корецького, він і вирішив вийти до преси й розповісти про цю ситуацію – бо має “загострене почуття справедливості”.

Слідчий також наголосив, що сам не збирається звільнятися з ДБР, бо “завжди діяв законно”.

На думку Корецького, справа відносно Порошенка стосовно, зокрема, призначення Сергія Семочка першим заступником голови Служби зовнішньої розвідки не має судових перспектив, оскільки у ній не встановлено збитків.

Також Корецький вважає, що не мають перспектив провадження відносно Порошенка, яке стосується ухилення від сплати податків при купівлі-продажу телеканалу “Прямий”, справа щодо ймовірного недостовірного декларування Порошенком доходів у 2018 році, провадження стосовно укладення Мінських угод, провадження стосовно діяльності Липецької кондитерської фабрики, а також щодо можливих дій на розпалювання міжрелігійної ворожнечі при створенні Православної церкви України.

Загалом, за словами Корецького, з травня 2019 року в ДБР було зареєстровано і розслідувалось близько 13-15 проваджень, у яких фігурує Порошенко.

Корецький зазначив, що за наполяганням його самого та інших слідчих ДБР нещодавно закрило справи, порушені за нібито несвоєчасне призначення Порошенком суддів, за внесення подання на призначення прем’єра за відсутності коаліції у ВР, а також справу стосовно тиску на Окружний адмінсуд при скасуванні націоналізації Приватбанку.

“Ці провадження були закриті, тому що ми відстояли свою позицію”, – наголосив Корецький.

Читайте також:
Справа Семочка: суд відпустив Порошенка без жодних зобов’язань

У Державному бюро розслідувань заяви слідчого називають спекуляціями, “оскільки Олег Корецький планує звільнятися з бюро” нібито через “факти зливу службової інформації у кримінальних провадженнях”.

У пресслужбі ДБР зазначили, що Корецький керував групами слідчих, які розслідували всі провадження щодо п’ятого президента з травня 2019 року та “особисто за своїм підписом, неодноразово протягом усього 2019 року звертався до прокурорів з проханням погодити підозру” Порошенку.

“За наявною інформацією, дані проєкти підозр неодноразово поверталися офісом Генерального прокурора на доопрацювання, через що результати розслідувань ДБР у резонансних кримінальних провадженнях тривалий час були відсутніми”, – заявляють у ДБР.

“У лютому 2020 року керівництво бюро прийняло рішення передати розслідування найбільш важливих проваджень іншим слідчим”, – підкреслили у відомстві.

Читайте також:
Слідчий у справі Порошенка заявив про тиск та закрив одне із проваджень, – адвокат

Редактор:

〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.