“Луна 333”: у мережу виклали фільм про 26-ту артилерійську бригаду та її участь у війні

 

“Луна 333” – назва документального фільму про бойовий шлях 26-ї артилерійської бригади ЗСУ імені генерал-хорунжого Романа Дашкевича.

Стрічка розповідає про участь гармашів 26 абр у російсько-українській війні, адже бійці частини накривали своїм вогнем ворога по всій лінії зіткнення.

“Де були ми, там завжди було вчасно і в ціль! У 2014-му і 2015-му наші підрозділи виконували бойові завдання від Станиці Луганської до Чаплинки. Завдяки нашій роботі зупинялись колони, знищувались техніка й особовий склад проросійських терористів”, – каже у фільмі генерал-майор Андрій Маліновський, котрий командував 26-ю бригадою з 2011-го по 2018 роки.

Стрічку було представлено на сході України під час урочистостей з нагоди шостої річниці визволення Слов’янська, Краматорська і Бахмута (26-та брала безпосередню участь у тих боях), а також до 16-го дня народження бригади, який традиційно святкують 5 липня.

В основу фільму “Луна 333” лягли історії із книги “Вогнем та залізом”, яку написали Михайло Жирохов і пресофіцер бригади Олег Калашніков. Автором сценарію стрічки став Калашников.

“Минулого року я власними силами зробив фільм “Вогнем та залізом”, а коли до нас прийшов служити професійний режисер, то було вирішено випустити стрічку нового рівня – як за технічною якістю, так і за змістовним наповненням. Сюжет “Луни 333″ подає не просто події у хронологічній послідовності, а розкриває сутність артилерії у цій війні”, – каже Олег.

Назва фільму має артилерійський підтекст. “Триста! Тридцять! Три!” – це команда на вогонь залпом, коли одночасно стріляє ціла батарея і вражає велику площу. Таких залпів було багато в цій війні, і відлуння від них втілилися в історії героїв документальної стрічки.

Ця луна має глибину в часі щонайменше на століття. 6 травня 2019 року президент України Петро Порошенко підписав указ про присвоєння частині імені генерал-хорунжого Романа Дашкевича, основоположника артилерії Української Народної Республіки. Саме до річниці почесного найменування та ж сама творча група випустила документальний фільм про цю історичну особистість “Ultima Ratio: Роман Дашкевич” (“Новинарня” про це писала).

“Останній аргумент” Романа Дашкевича:
перший фільм про засновника артилерії УНР. ВІДЕО

“У “Луні 333” є історичний міст через століття, змістовну основу якого забезпечили наші друзі з Центру історії Вінниці на чолі з Олександром Федоришеним. Також розповідається і про волонтерів, котрі всі ці роки крокують бойовими дорогами разом з бригадою. Традиційно технічну підтримку надала Національна федерація самбо України, разом з якою реалізовано не один проект, присвячений захисникам нашої держави. Та й загалом допомогу надало багато людей, адже ця документальна стрічка, як мовиться, не мала бюджету. Емоційне піднесення забезпечують “артилерійські” пісні відомих композиторів-волонтерів – Христини Панасюк, Юлії Майбороди, Сергія Адам’яка”, – розповідає режисер Олексій Гончарук.

Дивіться фільм:

Документальний фільм “Луна 333” викладено для перегляду в YouTube та на сторінці 26-ї артбригади у мережі Facebook.

Також у планах – ефір на національних і регіональних телеканалах.

Творча група: режисер – Олексій Гончарук, автор сценарію – Олег Калашніков, оператор – Олег Насиленко, закадровий голос – Сергій Адам’як, графіка – Костянтин Наумов, редактор – Світлана Наконечна.

Створивши цей фільм, 26-та артбригада передала кіношну естафету іншій частині ОК “Північ”. Так, уже розпочалася робота над стрічкою “Щит з острогою” про 30-ту окрему механізовану бригаду імені князя Костянтина Острозького.

Читайте також:
У мережі оприлюднили фільм “Рубіж звитяги. Світлодарка” про Бригаду швидкого реагування на фронті

Редактор:

〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.

Україна