“Тут усе пронизано мужністю”: у Слов’янську відзначили шосту річницю визволення

 

У Донецькій області в неділю, 5 липня, відбулися урочисті заходи з нагоди шостої річниці визволення від російсько-терористичних збройних формувань Слов’янська, Краматорська, Дружківки, Костянтинівки та інших населених пунктів північної частини Донеччини.

В урочистостях із вшанування полеглих воїнів на горі Карачун узяли участь прем’єр-міністр Денис Шмигаль, міністр внутрішніх справ Арсен Аваков, представники командування Національної гвардії, штабу Об’єднаних сил, Служби безпеки та посли Польщі, Латвії, Естонії і СловаччиниБартош Ціхоцький, Юріс Пойканс, Каймо Кууск і Марек Шафін.

“Тут все пронизано мужністю та відвагою наших захисників”, – відзначив прем’єр-міністр Денис Шмигаль, від імені всіх українців подякувавши воїнам, які врятували Україну від зазіхань ворога.

Він також наголосив, що українські бійці і сьогодні продовжують боронити Україну на фронті, тому “дуже важливо й надалі забезпечувати надійність армії, Національної гвардії України та інших правоохоронних формувань, забезпечувати їх усім важливим – від техніки і зброї до житла для сімей військовослужбовців“.

За словами прем’єра, уряд ставить ці завдання в пріоритет і робить все можливе для їх виконання: “щоб військові відчували впевненість у майбутньому і в тому, що держава піклується про них”.

Очільник МВС Арсен Аваков зазначив, що гора Карачун “на всі часи залишиться символом боротьби українців за свободу”.

“На цій горі відбувалось багато подій. Всього і не згадати. Але ті, хто пройшов через це пекло, цього ніколи не забудуть. Я хочу подякувати кожному, ви великі люди”, – сказав він.

Міністр також нагадав, що саме під Слов’янськом захищав Україну й нацгвардієць Віталій Марків, якого “намагаються врятувати від фальшивих звинувачень італійської сторони найкращі адвокати”.

Читайте також:
У Слов’янську проводять слідчий експеримент у справі нацгвардійця Марківа

Під час урочистостей на території частини було відкрито меморіальну стелу всім загиблим бійцям Нацгвардії, на якій золотими літерами викарбовано 89 імен загиблих.

Арсен Аваков, виступаючи російською мовою, подякував особовому складу Слов’янського полку за мужність, яку вони проявляли у перші дні окупації.

Міністр нагадав присутнім, що до складу полку увійшли різні формування НГУ, у тому числі й добровольчий батальйон “Донбас”.

“Вдячний кожному з вас, ви гідні люди. Ви продемонстрували гідний приклад і звільнили місто. Тоді ми думали, що все закінчилося, але минуло вже 6 тяжких років, війна триває й досі. Але ми відстояли свою незалежність і з вашою допомогою повернемо наші території!”, – цитує міністра пресслужба МВС.

Також відбулося нагородження нацгвардійців державними та відомчими нагородами.

Зокрема, орденом Данила Галицького відзначено заступника начальника Східного територіального управління з озброєння – начальника технічної частини полковника Юрія Тарасова, який під час боїв за Слов’янськ був старшим на трьох блок-постах 3, 3А і 3Б поблизу міста.

Командувач Нацгвардії, генерал-лейтенант Микола Балан вручив командиру частини, полковнику Василеві Жуку еталонний зразок нарукавного знаку 15-го Слов’янського полку НГУ із зображенням герба міста Слов’янська.

У боях за Слов’янськ, які тривали 13 квітня до 5 липня 2014 року, загинули 82 українські військові.

5 липня 2014 року над міськрадою Слов’янська було встановлено синьо-жовтий стяг.

Звільнення Слов’янська стало переломним моментом у звільненні низки інших міст та селищ: упродовж 5-6 липня українські війська встановили контроль також над містами Краматорськ, Артемівськ, Дружківка та Костянтинівка.

Читайте також:
Кров Слов’янська: 82 загиблі українські воїни – ціна звільнення міста

Редактор:

〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.

Україна