17 українців сидять у “тюремній” камері аеропорту Афін: не пустили в Грецію через карантинні обмеження

 

Посольство України у Греції намагається запобігти кількарічній забороні на в’їзд у Євросоюз для 17 українських громадян, які з вечора 4 липня сидять у поліцейському відділку в аеропорту Афін, після того як їх не пустили в країну через обмежувальні заходи у зв’язку з пандемією COVID-19.

Про це повідомив посол у Греції Сергій Шутенко в коментарі “Європейській правді“, яка першою написала про українців, затриманих в аеропорту Афін через заборону на в’їзд до ЄС громадянам третіх країн.

“Консули України співпрацюють з відповідними державними структурами Греції для того, щоб до непропущених громадян України, яких віднесено до категорії “небажані”, не застосовувалась процедура депортації”, – розповів Шутенко.

Якщо грецька влада ухвалить рішення про депортацію українців, це може означати для них заборону на в’їзд до ЄС на кілька років.

Раніше “Європейська правда” написала, що ввечері у суботу, 4 липня, в аеропорту Афін затримали групу громадян України, які прилетіли з Києва рейсами авіакомпанії Ryanair (вилетів із “Борисполя” о 18:00) та Wizz Air (вилетів о 18:45 з аеропорту “Київ”).

Під час паспортного контролю в Афінах 17 громадянам України було відмовлено у в’їзді в Грецію. Їх затримали і в автозаку відвезли до поліцейського відділку на території аеропорту, де українці провели ніч у камерах. Серед затриманих – 15 дорослих і двоє дітей віком 8 та 9 років.

“Коли ми приїхали в Жуляни (аеропорт “Київ” – “Н”), нас на реєстрації суворо розпитували і розглядали весь пакет документів (ми навіть зробили тест у лабораторії і надали з мокрою печаткою). Після того як ми все показали й розповіли, нас відпустили на паспортний контроль. І вже після прильоту [в Афіни] на паспортному контролі нас зупинили і відправили. Поки ми були в аеропорту, нас намагалися змусити підписати згоду на депортацію, ми відмовилися”, – розповів один із пасажирів Максим.

Якби перед вильотом пасажири лоукостових авіакомпаній уважно прочитали найсвіжіші правила перетину кордону, то знали б, що “пересічних” туристів з України в Грецію станом на 4-5 липня 2020 року не пускають через карантин

Перед тим, як помістити їх у камеру поліцейського відділка, в пасажирів відібрали всі речі, включно з ноутбуками. Дозволили залишити тільки телефони, але без зарядних пристроїв.

Затримані скаржаться на погані умови утримування і антисанітарію: за їхніми словами, у вбиральнях не було мила і туалетного паперу (але дозволили купити за свій рахунок), а “на підлозі лежать мертві таргани”.  Їжі й води їм не надали.

Пасажири зауважили, що “українські дипломати в аеропорт не приїздили”. Вже вранці неділі українці сконтактували з консулом, яка сказала їм, що вони не мали права на в’їзд і повинні повертатися в Україну першими зворотними рейсами “своїх” авіакомпанії. При цьому, як згодом повідомив “ЄП” посол Шутенко, в авіакомпанії Wizzair перший рейс Афіни – Київ відбудеться у вівторок, 7 липня, о 21:55, а в Ryanair – у понеділок, 6 липня (щодо точного часу рейсу очікується підтвердження).

Українці також додзвонилися на “гарячу лінію” МЗС, де їм пообіцяли розібратися в ситуації й надати допомогу.

Як розповів Шутенко, черговий консул встановив контакт із затриманими українцями в ніч на 5 липня, після повідомлення про ситуацію на “гарячу лінію”. Перша комунікація відбулася о 00:21, остання – о 01:30.

Вранці неділі представник посольства доставив у поліцейський відділок, де перебувають українці, питну воду та засоби особистої гігієни. І нібито саме завдяки перемовинам посольства з грецькою поліцією затриманим українцям дозволили додатково купувати напої та їжу на території дільниці.

Крім того, з партнерами компаній Wizz Air і Rayanair укладено домовленість про забезпечення пасажирів харчуванням.

У посольстві всіх українців закликають перед подорожжю уважно перевіряти інформацію про режим в’їзду до Греції – за інтерактивною мапою МЗС, сайтом та Facebook-сторінкою посольства. Адже придбання квитка аж ніяк не гарантує, що ви справді потрапите на омріяний курорт.

“На жаль, це не перший випадок, коли згадані авіакомпанії беруть на борт громадян України на рейси до Афін, незважаючи на обмежувальні заходи після в’їзду в Грецію”, – зазначив посол.

У Міністерстві закордонних справ України ситуацію відстежують. Як наголосив у коментарі УНІАН директор Департаменту консульської служби МЗС України Сергій Погорельцев, “наших громадян не затримано – їх не пропустили на в’їзд до країни у зв’язку з чинними обмеженнями”.

Розгорнутий коментар щодо цього випадку в МЗС обіцяють надати у понеділок, 6 липня, а поки що також радять усім громадянам “у цей непростий з точки зору епідеміологічної ситуації період планувати свої поїздки виключно після отримання з офіційних джерел актуальної інформації щодо можливості/порядку в’їзду до тієї чи іншої іноземної країни”.

Читайте також:
ЄС не відкриє кордон для українців з 1 липня через різну динаміку коронавірусу, – Стефанішина

На море з 1 липня: три популярні “курортні” країни відкрили кордони для українців

 

Редактор:

〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.

Україна