У Мінприроди розповіли, як правильно утилізувати одноразові маски й рукавички

 

Міністерство захисту довкілля та природних ресурсів рекомендує перед утилізацією відходів масок та рукавичок у домашніх умовах витримати їх у пакеті протягом 72 годин.

Про це розповів міністр захисту довкілля та природних ресурсів Роман Абрамовський на брифінгу в суботу, 4 липня, повідомляє “Українська правда“.

Він наголосив, що в медичних закладах відходи потрапляють на утилізацію виключно на ліцензовані переробні підприємства, і після утилізації не становлять небезпеки для громадян.

Проте в домашніх умовах необхідно дотримуватися певної процедури утилізації.

“Ми вивчили європейський досвід, ухвалили рішення не регулювати адміністративно це питання, а дати тільки рекомендації”, – зазначив міністр.

Головна рекомендація, яку українське Мінприроди “піддивилося” в інших європейських країнах, зокрема у Великій Британії, така:

використані одноразові маски та рукавички треба скласти в пакет, щільно його зав’язати і витримати в домашніх умовах приблизно 72 години.

А вже потім пакет можна викидати в сміттєвий бак разом з іншим сміттям.

Але щоб зменшити кількість шкідливих для екології відходів, Міністерство захисту довкілля та природних ресурсів передусім рекомендує громадянам, за можливості, користуватися багаторазовими захисними масками.

Раніше Абрамовський зізнавався, що його відомство вже давно перейнялося питанням утилізації численних під час коронавірусної пандемії масок та рукавичок, які засмічують довкілля.

Більше того – було розроблено постанову Кабінету Міністрів про запобігання поширенню цих відходів.

“Але вивчивши міжнародний досвід, ми дійшли висновку, що будь-які адміністративно-регулятивні дії не дадуть результату, який ми очікуємо”, – визнав міністр.

Якщо ж використовувати багаторазові маски немає можливості, але ви справді дбаєте про екологію, варто дізнатися, де у вашому місті є пункти прийому або місця, де таке сміття збирають для подальшої “правильної” утилізації.

Наприклад, спеціальні сміттєві контейнери для використаних під час пандемії масок і рукавичок можна знайти в деяких магазинах великих мереж – таких як Billa чи METRO Cash & Carry.

Читайте також:
Захисні маски НЕ призводять до інтоксикації CO2: розвінчуємо міф про шкідливість

Як носити маски у спеку й чи всім потрібні захисні рукавички

Редактор:

〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.

Україна