Візит Кулеби в Анкару: Туреччина і далі боротиметься за український Крим. Та надає українцям короткострокові туристичні дозволи на проживання

 

Туреччина підтвердила незмінність підтримки суверенітету та територіальної цілісності України, невизнання незаконної окупації Криму Російською Федерацією.

Про це йшлося під час зустрічі глав МЗС України і Туреччини Дмитра Кулеби і Мевлюта Чавушоглу 3 липня в Анкарі, повідомляє пресслужба МЗС.

Зазначається, що після зустрічі віч-на-віч Кулеба та його турецький колега провели 8-ме засідання Спільної групи стратегічного планування.

Міністри скоординували кроки, у тому числі на міжнародних майданчиках, щодо забезпечення прав та інтересів кримських татар в окупованому Криму та звільнення українських політв’язнів, які незаконно утримуються на півострові та на території країни-окупанта – Росії.

Український міністр, який перебуває в Туреччині з робочим візитом, окремо подякував турецькому колезі за ініціативу з оздоровлення в Анталії дітей та родин загиблих воїнів ООС, яка реалізується вже кілька років поспіль.

Мевлют Чавушоглу наголосив на відданості Туреччини домовленості про будівництво житла для вимушених переселенців із Криму. Він також заявив про готовність турецької сторони виділити допомогу для подолання наслідків повеней у західних областях нашої держави.

Сторони приділили окрему увагу перспективам взаємодії у стратегічно важливих сферах, зокрема оборонно-промисловій та авіаційній.

“Турецька сторона також поінформувала про включення України до переліку країн, громадяни яких мають право на отримання короткострокових туристичних дозволів на проживання, а також про готовність опрацювати питання спрощення візових вимог для громадян України, які проходять лікування у Туреччині. Міністри домовилися активізувати роботу з укладення двосторонньої угоди про соціальне забезпечення”, – сказано в повідомленні.

Дмитро Кулеба відзначив зусилля турецької сторони з гарантування безпеки іноземних туристів після початку туристичного сезону. Він наголосив на необхідності неухильно дотримуватися запроваджених у Туреччині високих вимог до готелів, які прийматимуть іноземних гостей, зокрема відвідувачів з України.

Крім іншого, Кулеба та Чавушоглу висловили сподівання, що вже невдовзі будуть завершені внутрішньодержавні процедури і запрацює угода про взаємне визнання водійських посвідчень.

Глава МЗС України також допустив підписання угоди про зону вільної торгівлі з Туреччиною у 2020 році.

“Сьогоднішні зустрічі покликані стати важливим етапом у процесі підготовки контактів вищого рівня, у тому числі наступного засідання Стратегічної ради високого рівня за співголовування президентів двох країн”, – зазначили в МЗС України.

Читайте також:
Після карантину: до Туреччини прибули перші літаки з українськими туристами

 

Редактор:

〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.

Україна