24 дні голодування у справі Сармата: одному з учасників стало зле, в ОП взялися виконувати вимоги

 

Триває 24-та доба голодування ветеранів АТО, які вимагають повернути за ґрати убивць колишнього батальйону “Донбас” Віталія Олешка, позивний “Сармат”, та притягнути до відповідальності колегію суддів за неправомірні дії. Побратими Сармата залишаються на Банковій під ОП, але приймають рішення поступово виходити з голоду.

У середу, 1 липня, одному з учасників акції Михайлові Криворучкіну стало зле, до нього викликали “швидку”.

Лікарі констатували сильне психоемоційне перенавантаження та м’язово-білкове виснаження – далися взнаки спека та масові акції протесту з натовпами людей і постійними звуко-шумовими ефектами, які регулярно відбуваються під офісом президента. Утім, після наданої допомоги Криворучкін відмовився від госпіталізації.

“У Михайла від початку була венозна недостатність і на цьому фоні різко впав тиск. У нього спостерігається м’язово-білкове виснаження, але він сказав, що лишається. Тому будемо за ним дивитися тут”, – повідомив “Новинарні” лікар клініки “Форпост” Олександр Назаренко, який стежить за учасниками протесту.

“Загальний стан інших голодувальників з натяжкою можна назвати задовільним, але не треба забувати, що хлопці в голоді уже 23 доби, тому певні зміни стану є у всіх. Ці зміни поки що не загрожують життю, але загроза здоров’ю вже є. Тому від сьогоднішнього дня ми рекомендуємо їм посилену підтримувальну терапію за допомогою крапельниць, щоб зупинити падіння глюкози і ваги”, – розповів Назаренко.

Після двох ексцесів кризою здоров’я (а раніше “швидку” викликали до Олександра Печнікова), під тиском лікарів та співчуваючих та в зв’язку з юридичними зрушеннями, учасники голодування прийняли рішення про поступовий вихід з голодування. Це займе не менше двох тижнів.

При цьому вони залишатимуться під офісом президента до виконання їхніх вимог. І заявляють про готовність повернутися в голод, якщо вимоги не будуть виконані.

Наразі учасники голодування від початку акції втратили від 9 до 14 кілограмів кожен.

До протесту приєдналося ще двоє колишніх бійців батальйону “Донбас” — Віктор Головчук “Батя” та Мар’яна Тоненькова “Мері”.

Усі сподіваються, що вже у вівторок буде результат. Один із лідерів акції, Тарас Костанчук, розповідає, що його викликали в офіс президента, він говорив із заступником керівника ОП з юридичних питань, і там запевнили, що “справа рухається”.

“У Генпрокуратурі створена спеціальна слідча група, яка взяла під контроль усі справи, що стосуються фігурантів справи Сармата. Вони готують термінове подання в суд, щоб, принаймні, організатора вбивства, Михайла Сігіду взяти під варту. Але вони йдуть за процедурою, щоб не порушувати процесуальні терміни, щоб пізніше їхні дії ніхто не міг оскаржити. У четвер вони обіцяли подати клопотання про продовження розслідування кримінальної справи у зв’язку із новими фактами, у п’ятницю – подають документи в Бердянський суд, у понеділок роблять подання, і у вівторок ми очікуємо повернення Сігіди за ґрати. Тому до вівторка ми лишаємося тут”, – заявив Костанчук.

“Якщо, як пообіцяли в ОП, арешт відбудеться, ми припинимо акцію і повернемося в Бердянськ для участі в судових засіданнях. Ще одна наша умова для цього – надання охорони свідкам”, – сказав колишній командир штурмової групи “Донбасу”.

Також стало відомо, що територіальне управління ДБР у Мелітополі відкрило кримінальне провадження щодо можливих неправомірних дій колегії суддів у складі Олени Дністрян, Олени Вірченко та Лариси Богомолової, які ведуть справу про вбивство Сармата.

Тим часом тривають акції на підтримку голодувальників в інших містах України. 2 липня активісти Запоріжжя організовують безстроковий пікет обласної прокуратури і суду. Також пікети відбулися в Бердянську, Мелітополі, Херсоні.

автор: Наталка Позняк

Читайте більше про цей протест:
“Нас провокують вчинити самосуд”. За що голодують під ОП ветерани батальйону “Донбас”

 

Редактор:

〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.

Україна