“Китайці або масони”: дві третини українців вважають, що коронавірус створили штучно, – КМІС

 

Дві третини – 66% – людей в Україні вірять у штучне походження коронавірусу SARS-CoV-2, який спричинив пандемію. 

Про це свідчать результати соціологічного опитування, яке провів Київський міжнародний інститут соціології провів опитування серед жителів України (окрім АР Крим та ОРДЛО).

Соціологи показали, наскільки українці схильні вірити в “теорії змови” щодо походження коронавірусної хвороби та наскільки легко маніпулювати громадською думкою в Україні.

Під час дослідження респондентів попросили обрати одне з трьох тверджень про причини виникнення та поширення коронавірусу, з яким вони погоджуються:

  • природне виникнення і природне поширення;
  • штучна розробка в лабораторії, але випадкове поширення;
  • спеціальна розробка і навмисне поширення у світі для зменшення чисельності населення та/або завдання шкоди окремим країнам.

Крім цього, опитувані могли назвати свій варіант.

Відповідно до результатів соцдослідження, лише 18% людей обрали перший варіант, за яким коронавірус з’явився природним шляхом і потім поширився на світ через природні інфікування.

Натомість 37% українців, або понад третину, вважають, що коронавірус був “спеціально розроблений і навмисно поширений у світі для зменшення чисельності населення та/чи завдання шкоди окремим країнам”.

Ще 29% вірять, що вірус був “зроблений штучно у лабораторії, але його поширення у світі було випадковістю”.

Тобто разом 66% людей в Україні схиляються до думки про штучне походження коронавірусу.

Людям, які вважали, що коронавірус штучно створений, проте поширився випадково, ставили додаткове запитання: “В якій країні, на Вашу думку, був штучно зроблений коронавірус?”

Переважна більшість респондентів (70%) вважають, що коронавірус був штучно розроблений у Китаї. Ще 5% назвали США, 3% – Росію.

Респондентам, які обрали варіант “коронавірус був спеціально розроблений і навмисно поширений у світі для зменшення чисельності населення чи шкоди окремим країнам”, ставилося додаткове запитання: “Хто, на Вашу думку, відповідальний за розробку і навмисне поширення коронавірусу?”

Майже половина опитаних (49%) не змогла відповісти на запитання. При цьому чверть (26%) вважають, що Китай відповідальний за розробку і навмисне поширення коронавірусу. Далі йдуть США (11%) і Росія (2%). 

1,6% опитаних обрали варіант “світовий уряд”, 1,1% – “ті, кому вигідно”, по 1,0% – “всі уряди” та “вчені, лікарі”, по 0,9% – “багатії, олігархи, магнати” і “масони”, 0,8% обрали варіант “Білл Гейтс”, 0,7% – ВООЗ тощо.

Читайте також:
Чіп і Гейтс: як світ заполонили фейки про зловісного мільярдера і чому засновника Microsoft пов’язують з коронавірусом

Також соціологи встановили, як відповіді розподілялися за географічним чинником, політичними вподобаннями або в залежності від доходу людини.

У природному походженні вірусу переконана відносна більшість виборців “Європейської солідарності” – 31,5% (ще 30,3% “порошенківців” схиляються до штучного створення і випадкового поширення, 21,2% – до умисного створення і розповсюдження).

Серед виборців “Голосу” 48% обрали варіант про створення вірусу в лабораторії і випадкове поширення (28% – природне походження, 15,9% – прибічники умисного поширення).

Водночас прибічниками “теорії змови” – про навмисне створення і поширення коронавірусу – є переважна частина виборців “Слуги народу” (38,3%), “ОПЗЖ” (39,1%), “Батьківщини” і Партії Шарія (по 45,3%), Радикальної партії Ляшка (51,5%).

До природного походження SARS-CoV-2 схиляються лише 10,8% прибічників РП Ляшка, 11,8% – “ОПЗЖ” та 17,4% – “Слуги народу”.

Версія про природне походження не є переважною для якоїсь категорії людей ані в розрізі регіону, ані освіти, ані міста/села, ані віку, статі чи рівня достатку.   

Дослідження проводилося 31 травня 4 червня 2020 року методом CATI (телефонні інтерв’ю з використанням комп’ютера, computer-assistedtelephoneinterviews) на основі випадкової вибірки мобільних телефонних номерів. Вибірка репрезентативна для дорослого населення (віком 18 років і старше) України. До вибірки не включаються території, які тимчасово не контролюються владою України – АР Крим, окремі райони Донецької та Луганської областей. В ході опитування проведено 2000 інтерв’ю.

Статистична похибка вибірки (зі ймовірністю 0,95 і з урахуванням дизайн-ефекту 1,1) не перевищує: 2,2% для показників, близьких до 50%, 2,1% — для показників, близьких до 25%, 1,4% — для показників, близьких до 10%. 

Читайте також:
Чи вірять кияни в коронавірус? Опитування “Новинарні”: ВІДЕО

Редактор:

〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.

Україна