Колишньому начальнику Генштабу Замані змінили підозру в державній зраді

 

Начальнику генерального штабу ЗСУ часів президента-втікача Віктора Януковича Володимиру Замані змінили суть підозри про держзраду через зниження обороноздатності України

Про це в п’ятницю, 26 червня, повідомляє пресслужба Державного бюро розслідувань.

“Прокурори ОГПУ повідомили про зміну раніше повідомленої підозри колишньому начальнику Генерального штабу – головнокомандувачу Збройних сил України – співучаснику експрезидента України Януковича В.Ф. та колишніх міністрів оборони України Саламатіна Д.А. та Лебедєва П.В.”, – йдеться в повідомленні.

Слідство встановило, що колишній начальник Генштабу ЗСУ за співучасті з експрезидентом та двома колишніми міністрами оборони України у період з 2012 по 2014 роки підривав суверенітет, територіальну цілісность та недоторканность України, її обороноздатність, надавав Російській Федерації та її представникам допомогу в проведенні підривної діяльності проти України.

“Підозрюваний, будучи начальником Генерального штабу – Головнокомандувачем Збройних Сил України, спільно із згаданими співучасниками здійснював цілеспрямоване зниження обороноздатності України за допомогою так званого реформування Збройних сил України, під час якого необґрунтовано скорочувалася їх чисельність, розформовувались (переформовувались) окремі військові з’єднання, військові частини та підрозділи, навмисно змінювалися місця їх дислокації для унеможливлення здійснення своєчасного реагування на загрози воєнного характеру”, – зазначається в заяві ДБР.

Вчинення таких дій на території Автономної республіки Крим в подальшому призвело до анексії півострову Російською Федерацією.

У разі доведення вини, підозрюваному загрожує покарання у вигляді позбавлення волі на строк від 12 до 15 років з конфіскацією майна.

Раніше слідчі Державного бюро розслідувань повідомили про підозру колишньому президенту України Віктору Януковичу і двом колишнім міністрам оборони Дмитру Саламатіну і Павлу Лебедєву. Їх підозрюють у скоєнні державної зради.

Як повідомляла “Новинарня“, вранці 25 лютого 2019 року військовою прокуратурою спільно із СБУ було затримано за держзраду колишнього керівника Генерального штабу ЗСУ Володимира Заману.
Йому вручили підозру у державній зраді (ч.1 ст.111 КК України).

За словами головного військового прокурора України Анатолія Матіоса, Замана низкою своїх наказів позбавив Українську державу основної ударної сили Збройних сил – протиповітряної оборони. Через директиви екс-глави Генштабу на початок анексії Криму в Україні не було обліку військовослужбовців, які підлягають призову в разі воєнних дій, підкреслив військовий прокурор. Він також заявив, що в особовій справі Замани було сфальсифіковано дані про присягу на вірність народу України.

Генпрокурор Юрій Луценко сказав, що реформа структури ЗСУ, яку провів Замана, фактично “готувала анексію Криму”. За його словами, саме Замана видав директиву, якою підпорядкував керівнику Військово-морських сил адміралу Юрієві Ільїну, підозрюваному в Україні в держзраді, усі частини тактичної групи “Крим” ЗСУ, і такі дії паралізували опір українських військовослужбовців російській агресії.

Замана у відповідь заявив, що складав присягу 1993 року, коли прибув служити в ЗСУ. За словами генерал-полковника, він скорочував тільки ті підрозділи, яких армія не потребувала, назвавши текст підозри “нісенітницею”.

26 лютого Заману заарештували. Протягом трьох місяців Печерський райсуд тричі продовжував тримання генерала під вартою, востаннє – до 17 червня включно.

Генерал Замана відкидає всі звинувачення і готовий доводити свою правоту.

Як відомо, Володимир Замана обіймав посаду керівника Генерального штабу Збройних сил України з лютого 2012 року до 19 лютого 2014 року.
З 22 лютого по червень 2014 року був уповноваженим Верховної Ради з контролю за діяльністю Міністерства оборони.

Читайте також:
Держзрада Януковича: Порошенко свідчив у суді про боєздатність ЗСУ під час анексії Криму

Редактор:

〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.

Україна