Держзрада Януковича: Порошенко свідчив у суді про боєздатність ЗСУ під час анексії Криму

 

Під час анексії Криму в складі Збройних сил було не більше, ніж 20% боєздатних військових частин і підрозділів.

Про це в понеділок, 15 червня, сказав на засіданні Апеляційного суду Києва у справі держзради Віктора Януковича п’ятий президент України Петро Порошенко.

“Хочу підкреслити, що навіть за оптимістичними прогнозами тодішнього начальника генштабу (Юрія – Н.) Ільїна, в складі ЗСУ було не більше, ніж 20% боєздатних частин і підрозділів. І це є результатом роботи (Віктора – Н.) Януковича. Армія не мала пального, акумуляторних батарей, одягу, бронежилетів”, – цитує Порошенка “Радіо Свобода”.

Він додав, що як депутат і п’ятий президент України ніколи не закликав до роззброєння Збройних сил, тому що “це і є державна зрада”.

“Збройні сили повинні захищати суверенітет і територіальну цілісність України”, – зазначив Порошенко.

Також він розповів, як народним депутатом їздив до Криму в 2014 році в період початку російської анексії.

“Я особисто був у Криму – 27 і 28 числа (лютого – ред.) і особисто бачив російські війська, мав інформацію про те, що десантуються російські війська в аеропорту Сімферополя”, – сказав Порошенко.

Він повідомив, що зустрічався з тодішнім спікером парламенту Криму Володимиром Костянтиновим, головою Меджлісу кримських татар Рефатом Чубаровим, тодішнім Постійним представником виконувача обов’язків президента в Автономній Республіці Крим Сергієм Куніциним та ще “з низкою осіб”.

За словами Порошенка, зустрічі мали “консультаційний характер”.

У ході засідання суддя або відхиляв, або знімав більшість питань адвокатів Януковича, називаючи їх “неважливими, несуттєвими або такими, що не були в компетенції Порошенка”.

Під час виступу в апеляційному суді Порошенко також обурився намаганням сторони захисту перекласти відповідальність за незаконну анексію Криму та війну на Донбасі на Україну і виправдати російську агресію проти нашої держави.

“Спроба не визнавати російську агресію, яка звучить у залі Київського апеляційного суду, є антидержавною і антиконституційною. Протягом усіх п’яти років на усіх міжнародних майданчиках був визнаний факт російської агресії у Криму, яка почалася 20 лютого 2014 року. Захоплення Криму де-факто було закінчено 27-28 лютого. Я особисто свідчу про те, що Крим був захоплений російськими військами під час мого візиту“, – наголосив Порошенко.

П’ятий президент також напряму пов’язав захоплення Криму із Януковичем.

“Ваша честь, відповідаючи на запитання сторони захисту, я наголошую, що за втрату частини території, яку весь світ і міжнародне право кваліфікуть як російську агресію, незаконну анексію Криму, яка підпадає під всі визначення міжнародного права – і я просив би суд використовувати саме цю термінологію, а не міфічну “втрату території” – відповідає за це колишній президент Янукович“, – зазначив Порошенко під час судового засідання.

“Рішення президента Януковича звернутися до президента РФ Путіна всупереч Конституції із запрошенням іноземних військ на територію України і здійснення агресії зробило його злочинцем. Злочин Януковича був продемонстрований 1 березня 2014 року російським представником на Раді безпеки ООН. Тоді представником російської влади було продемонстровано лист, яким Янукович запрошував окупаційні війська на територію України, якими були здійснені спроби легітимізувати російську агресію в Криму”, – резюмував Порошенко.

Як відомо, Апеляційний суд Києва 15 червня допитує Порошенка у справі про держзраду експрезидента Віктора Януковича й анексію Криму.

Допит проходить за клопотанням захисту Януковича “в зв’язку з неповним допитом у суді першої інстанції”.

Як інформувала “Новинарня“, міністру оборони часів Януковича оголошено підозру в держзраді.

Читайте також:
Третя ходка Януковича: за держзраду екс-президенту дали 13 років

Редактор:

〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.

Україна