Третя ходка Януковича: за держзраду екс-президенту дали 13 років

оновлено

Колишнього президента України Віктора Януковича заочно засудили до 13 років позбавлення волі в справі про державну зраду. Термін рахуватиметься з моменту затримання злочинця.

Суд визнав Януковича винуватим за статтями ККУ про державну зраду та планування, підготовку, розв’язування й ведення агресивної війни.

Про це оголосив головуючий у процесі суддя Оболонського райсуду Владислав Девятко після 17:00 у четвер, 24 січня.

Рішення щодо арешту майна залишено без змін. Також екс-президента-втікача зобов’язали сплатити 98 561 грн. процесуальних витрат на проведені експертизи у справі.

Суд відхилив статтю “пособництво в умисних діях, вчинених з метою зміни меж території та державного кордону”, яку також закидали Януковичу. У цьому суд визнав екс-президента невинуватим, бо не побачив переконливих доказів, які б свідчили, що Янукович був проінформований про остаточну мету незаконних дій Росії – анексію Криму.

Заочне засудження передбачає, що Януковича арештують для відбування покарання у тому випадку, якщо вдасться його розшукати і затримати.

Вирок не набрав законної сили – він може бути оскаржений протягом 30 днів і набуде чинності в тому випадку, якщо ніхто не подасть апеляцію.

Екс-президента обвинувачували у вчиненні злочинів, передбачених ч. 5 ст. 27 ч. 3 ст. 110 (пособництво в умисних діях, вчинених з метою зміни меж території та державного кордону України), ч. 1 ст. 111  (державна зрада), ч. 5 ст. 27 ч. 2 ст. 437 (пособництво у веденні агресивної війни) Кримінального кодексу України.
Одним із основних доказів у справі був лист Януковича до президента РФ Володимира Путіна з проханням ввести війська на територію України.

Сторона обвинувачення просила призначити Януковичу покарання у вигляді 15 років позбавлення волі.

Захист екс-президента наполягає на його невинуватості і стверджує, що до анексії Криму призвели дії не Януковича, а активістів Євромайдану та нової влади.
У коментарі ЗМІ після оголошення вироку адвокат Олег Горошинський заявив про політичне замовлення на таке рішення суду “найближчим часом”, “піар-акцію в передвиборчих інтересах певних осіб” і про тиск суду на сторону захисту.

“Це була пародія на суд. Комплекс порушень у цьому процесі був надмірний”, – сказав Горошинський, назвавши “порушенням” відмову від залучення Януковича до засідань у порядку міжнародної правової допомоги.

Сторона захисту оголосила про намір подавати апеляцію і відстоювати свою позицію в міжнародних інстанціях, зокрема в Європейському суді з прав людини.

На засіданні суду була присутня група адвокатів Януковича, сторона обвинувачення, багато журналістів і телекамер, медіа та Youtube-канал Генеральної прокуратури ведуть пряму відеотрансляцію. Через брак місця не всім представникам ЗМІ вдалось потрапити до зали суду.

Текст вироку почергово читали три члени суддівської колегії (з кількома перервами).

Адвокати вивісили у залі плакат, який, на їхню думку, доводить невинуватість Януковича. В одній із перерв адвокат Олександр Байдик заявив журналістам, що суд не врахував свідчення захисту екс-президента, хоча вони надали багато матеріалів.

У справі про державну зраду Януковича, починаючи з травня 2018 року, відбулося 89 судових засідань, було допитано 52 свідки. Сторона захисту вочевидь затягувала процес – адвокати кілька разів виходили з процесу і поверталися, залучали десятки свідків зі свого боку, що не мають прямого відношення до суті справи, тощо. У жовтні суддя Дев’ятко просив адвоката Януковича зупинитися, бо не можна “виступати вічно”.

Віктор Янукович не виступив у суді із заключним словом, оскільки нібито зазнав травм під час гри в теніс у листопаді в Підмосков’ї, де він переховується після перемоги Майдану.

Оболонський районний суд Києва у зв’язку із заявою захисту щодо травми підзахисного переніс засідання на 5 грудня та дозволив йому виступати лежачи. Однак 5 грудня Янукович не вийшов на відеозв’язок у суд.

Відсутній він був на зв’язку також під час оголошення вироку 24 січня.

Як відомо, у юності Янукович був двічі судимий за кримінальні злочини (15 грудня 1967 року та 8 червня 1970 року) – пограбування і заподіяння тілесних ушкоджень середньої тяжкості; провів у в’язниці загалом три з половиною роки.

Читайте також:
“Замість довідки про нежить зламали хребет”.
Як соцмережі відреагували на травму Януковича

Журналісти показали могилу сина Януковича в окупованому Севастополі

Редактор:

〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.

Україна