Агентство ЄС рекомендувало перший препарат для лікування від коронавірусу – ремдесивір

 

Європейське агентство з лікарських засобів дало умовний дозвіл на продаж ремдесивіру як препарату для лікування COVID-19.

Про це йдеться в повідомленні на сайті EMA в четвер, 25 червня.

“Комітет EMA з лікарських засобів для людини (CHMP) рекомендував надати Veklury (remdesivir) умовний дозвіл на комерційну реалізацію для лікування COVID-19 у дорослих і підлітків віком від 12 років із пневмонією, яким потрібен додатковий кисень”, – ідеться в пресрелізі.

Відтак ремдесивір став першим препаратом для лікування COVID-19, рекомендованим для продажу в ЄС.

Висновки щодо ремдесивіру були зроблені у винятково короткі терміни  – із 30 квітня – через підхід, що використовується EMA під час надзвичайних ситуацій у галузі охорони громадського здоров’я для оцінки даних мірою їх надходження.

Оцінювання завершилася рекомендацією 25 червня, яка в основному базується на даних дослідження NIAID-ACTT-11, що спонсорується Національним інститутом алергії та інфекційних захворювань США, а також на даних інших досліджень ремдесивіру.

Дослідження оцінило ефективність запланованого 10-денного курсу ремдесивіру в більш ніж 1000 госпіталізованих пацієнтів із коронавірусною хворобою. Ремдесивір порівнювали з плацебо (фіктивне лікування), й основним показником ефективності був час одужання пацієнтів.

Дослідження показало, що пацієнти, які отримували ремдесивір, одужали приблизно через 11 днів, порівняно з 15 днями на одужання в пацієнтів із плацебо.

Цей ефект не спостерігався у пацієнтів із легким та помірним перебігом хвороби. У них час до одужання становив 5 днів як для групи із ремдесивіром, так і для групи плацебо.

Для пацієнтів з важким перебігом захворювання, які становили приблизно 90% досліджуваної групи, час до одужання становив 12 днів в групі ремдесивіру і 18 днів в групі плацебо.

Однак під час одужання не спостерігалося ніякої різниці в пацієнтів, які почали приймати ремдесивір, коли вони вже перебували на штучній вентиляції легенів або ЕКМО (екстракорпоральна мембранна оксигенація).

“Беручи до уваги наявні дані, Агентство вважає, що співвідношення користі й ризику було позитивним у пацієнтів з пневмонією, які потребують додаткового постачання кисню, і пацієнтів з важкими захворюваннями”, – йдеться в повідомленні.

В ЕМА зазначили, що ремдесивір вводиться внутрівенно, і його застосування обмежене медичними закладами, де за пацієнтами уважно спостерігають. До і під час лікування слід контролювати функції печінки та нирок. Лікування слід починати з інфузії по 200 мг у перший день, після чого вводиться одна інфузія по 100 мг на день протягом не менше 4 днів і не більше 9 днів.

“Європейська комісія, яка отримувала інформацію від EMA протягом усього процесу оцінки, прискорить процес прийняття рішень і має намір надати рішення про умовний дозвіл на продаж ремдесивіру протягом найближчого тижня, що дозволить продавати продукт в ЄС”, – сказано в заяві Агенства ЄС із лікарських засобів.

Як інформувала “Новинарня“, противірусний препарат ремдесивір від американської фармкомпанії Gilead Pharmaceutical раніше показував хороший результат у лікуванні лихоманки Ебола. У США його досліджували ще з лютого і прийшли до висновків, подібних до ЕМА. При тому що ефект від лікування коронавірусу ремдесивіром очікувався значно більший.

Управління з контролю продуктів харчування та лікарських засобів США 1 травня видало дозвіл на екстрене використання препарату “в разі потреби”, без додаткових випробувань і затверджень.
Міністерство охорони здоров’я і соціальних служб США навіть організувало доставку близько 600 тисяч флаконів препарату в найбільш постраждалі від епідемії регіони країни.

Японія ще на початку травня погодила використання експериментального противірусного препарату “Ремдесивір” для лікування хворих на COVID-19.

Водночас раніше китайські дослідники заявляли, що ремдесивір не справляє значного впливу на пониження кількості вірусних частинок у крові пацієнта.

Експерти в галузі охорони здоров’я попереджають, що не слід розраховувати на “чарівний” ефект від цього препарату. До того ж його треба вводити внутрівенно, що не дозволяє говорити про масштабне застосування – особливо в не дуже складних випадках, які не потребують госпіталізації. А саме в лікуванні таких хворих, на думку дослідників, ремдесивір мав би найбільший ефект, пришвидшуючи їх одужання.

Нагадаємо, конкретних ліків саме проти гострого респіраторного захворювання COVID-19, спричиненого коронавірусом SARS-CoV-2, досі не винайдено, як і вакцини проти нього.

Читайте також:
Зеленський підписав закон про використання експериментальних препаратів для лікування COVID-19

Редактор:

〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.

Україна