“Санжари-2”: у Харкові люди блокували диспансер, куди везуть хворих із коронавірусом

доповнено

У Харкові близько сотні людей, серед яких і ліквідатори аварії на ЧАЕС, виступили проти лікування в диспансері радіаційного захисту пацієнтів, хворих на COVID-19.

Як передає “Громадське радіо”, в понеділок, 22 червня, до медзакладу прибув автомобіль правоохоронців, щоби почати діалог, проте мітингувальники закрили ворота до лікарні. Під час сутичок постраждав один із поліцейських.

Пацієнта з COVID-19 завезли у лікарню під конвоєм, учасники акції скандували “ганьба”.

Хворого з коронавірусом привезли в радіаційний диспансер, тому що в обласній інфекційній лікарні бракує ліжок для таких пацієнтів, розповіла журналістам радниця голови Харківської ОДА, волонтерка Наталія Попова.

“Це пацієнт із реанімації обласної інфекційної лікарні. Там відділення, розраховане на 6 ліжок, спершу розширили до 12, а тепер уже не вистачає місць. Це 13-й пацієнт звідти”, – сказала Попова, яку цитує “Укрінформ“.

За її словами, пацієнт має позитивний ПЛР-тест та отримує неінвазивну кисневу терапію на апараті штучної вентиляції легень.

Для лікування цього пацієнта та подальшої допомоги колективу “чорнобильської” лікарні прибув професор Володимир Корсунов, який консультує в реанімації обласної інфекційної лікарні.

Учасники акції протесту вважають, що медзаклад не пристосований для прийому таких хворих, а пропозицію внесення диспансеру до списку опорних лікарень назвали “замахом на акт біологічного тероризму”.

“Палати і всі приміщення повинні постійно митися, дезінфікуватися, а у нас у палатах і загалом – шпалери, багато хто з вас їх своїми руками клеїв, тому ви знаєте, що тут умов, щоб мити і дезінфікувати стіни, підлогу паркетну, абсолютно немає”, – сказав Володимир Проскурін, один з учасників акції.

За інформацією “Укрінформу”, протестувати проти лікування в “чорнобильській” лікарні коронавірусних хворих до Харкова прибули люди в тому числі й з інших міст України.

На зібранні вони зачитали звернення до голови Харківської ОДА, голови облради, народних депутатів, депутатів місцевих рад, представників правоохоронних органів та ЗМІ. Серед іншого мітингувальники стверджують, що мають намір “захищати своє життя та лікарню від протиправних зазіхань всіма доступними засобами… Пацієнти диспансеру, що знаходяться на стаціонарному лікуванні, мають намір розпочати акцію голодування”.

За даними “Укрінформу”, поки представники обласної влади не мають наміру виїздити на місце та вступати в діалог з учасниками акції протесту. Адже минулого тижня відбулося вже три таких зустрічі, було відкрито для прийому “чорнобильців” один із медичних корпусів лікарні. Але “чорнобильці” і далі вимагають, щоб заклад узагалі не приймав пацієнтів з коронавірусом.

Голова Харківської ОДА Олексій Кучер у коментарі “Укрінформу” наголосив, що з повагою ставиться до «чорнобильців» і їхнього подвигу, але диспансер – заклад, визначений МОЗ як опорний у боротьбі з COVID-19, а сам конфлікт і соціальне напруження мають політичне підґрунтя.

“Лікарня приймати пацієнтів буде. Вона визначена як опорна лікарня першої хвилі, яка зобов’язана приймати пацієнтів. Ви бачите той шалений спротив, який вмотивований, інспірований нашими політичними опонентами. Я не буду навіть і прізвища називати, бо ми добре знаємо, хто підігріває цю інформацію, хто розхитує всю цю історію. І в мій бік, і в бік обласної адміністрації загалом іде багато негативної інформації з приводу боротьби з COVID – то задайте запитання МОЗ з приводу визначення закладу як опорного, запитайте в самого закладу, чому вони тоді приймали допомогу (за кошти Харківського IT-кластеру в диспансері проклали кисневу трасу на 40 точок, також МОЗ і благодійники забезпечили лікарню засобами захисту на кілька мільйонів гривень – Ред.)?, – сказав Кучер.

“Я дуже поважаю «чорнобильців». Але, на мій погляд, так ставитися до людей у сьогоденні, до хворих, і до лікарів вони не мають ніякого права”, – додав голова ОДА.

Як відомо, за минулу добу в Харківській області виявили шість хворих коронавірусом. Усього з початку епідемії в регіоні заразилися 1811 осіб.

Нагадаємо, 20 лютого 2020 року літак з українцями з міста Ухань (КНР), де на той час був перший великий спалах коронавірусу, приземлився у аеропорту “Бориспіль” на дозаправку, після чого вирушив у Харків.
Ці люди не були хворими на коронавірус і не мали жодних симптомів вірусного захворювання. Їх доправили на територію медичного центру Національної гвардії України “Нові Санжари” в Полтавській області. Там вони протягом 14 днів перебували в обсервації із забезпеченням суворого режиму санітарного-епідеміологічного контролю та безпеки.
Місцеві мешканці вийшли протести проти розміщення евакуйованих з Уханя в Нових Санжарах. Протестувальники перекривали міст через річку Ворскла, палили вогнища, а коли автобуси з евакуйованими співвітчизниками все ж проїхали, закидали їх камінням.
Поліція відзвітувала про затримання 24 осіб. Згодом 23 особи відпустили (крім чоловіка, який наїхав автівкою на правоохоронців).
Двотижнева обсервація у евакуйованих закінчилася 5 березня. Людей зустрічали президент Володимир Зеленський, секретар РНБО Олексій Данілов, глава МВС Арсен Аваков та головний санлікар України Віктор Ляшко.

Читайте також:
В Україні зменшилася кількість інфікованих COVID-19 за добу. ДИНАМІКА

Редактор:

〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.

Україна