Канадські офтальмологи назвали кон’юктивіт одним з основних симптомів COVID-19

 

Одним із симптомів, які можуть вказувати на коронавірусне захворювання, є кон’юктивіт. Тож почервоніння очей зі свербінням, набряк повік, сльозотеча та інші ознаки кон’юктивіту можуть бути вагомою причиною для проведення тесту на COVID-19 навіть за відсутності респіраторних симптомів.

На цьому наголошують науковці з Університету Альберти (Канада) в матеріалі, опублікованому в Канадському журналі офтальмології.

У дослідженні описується клінічний випадок 29-річної пацієнтки, яка після повернення з Азії звернулася в лікарню з важким кон’юнктивітом і мінімальними респіраторними симптомами. Лікування не дало значних поліпшень, і через кілька днів пацієнтці було зроблено тест на COVID-19. Він виявився позитивним.

“У цьому випадку характерно те, що основним проявом коронавірусної інфекції були не респіраторні симптоми, а захворювання очей”, – зауважив один з авторів дослідження, доцент кафедри офтальмології Університету Альберти Карлос Соларте.

За його спостереженнями, на початку пандемії кон’юнктивіт був ідентифікований як вторинний симптом COVID-19 приблизно в 10-15% випадків.

Відтоді науковці, які досліджують вплив коронавірусу SARS-CoV-2 на організм людини, отримали краще розуміння того, як вірус вражає слизові оболонки. До яких належить кон’юнктива – тонка прозора мембрана, яка покриває поверхню ока.

Відтак кон’юнктивіт і кератокон’юнктивіт були визнані канадськими вченими як імовірні основні симптоми COVID-19. Всі пацієнти офтальмологів із такими скаргами тепер розглядаються медперсоналом як потенційні носії SARS-CoV-2, тому лікарі при їх обстеженні вживають додаткових протиепідемічних заходів.

У тому разі, якщо є підстави підозрювати ймовірне зараження коронавірусною інфекцією (наприклад, після перебування в закритому приміщенні з іншими людьми або контакту з інфікованою людиною), канадські офтальмологи радять пацієнтам з кон’юктивітом пройти тест на COVID-19, навіть якщо в них немає інших характерних для цієї хвороби симптомів – кашлю, підвищеної температури тощо.

Нагадаємо, що слизова оболонка очей також є одним з імовірних шляхів проникнення коронавірусу в організм. Тому для запобігання зараженню в жодному разі не можна торкатися очей брудними руками, а в разі спілкування з інфікованими людьми необхідно захищати очі спеціальними окулярами або екраном.

Читайте також:
Коронавірус від безсимптомних хворих передається вкрай рідко, – ВООЗ

Редактор:

〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.

Україна