Погіршення епідситуації на Закарпатті: інфекційні лікарні переповнені, влада хоче посилити карантин

 

Погіршення ситуації з коронавірусом на Закарпатті призвело до різкого збільшення кількості госпіталізованих хворих, реанімації в лікарнях першої хвилі переповнені.

Про це на брифінгу в Закарпатській ОДА в суботу, 20 червня, повідомив головний лікар обласної клінічної інфекційної лікарні Михайло Поляк.

“Погіршення епідситуації на Закарпатті призвело до різкого збільшення госпіталізованих хворих, в лікарнях першої хвилі реанімаційні відділення переповнені. За останні два тижні кількість хворих на коронавірус зросла у рази, ми скоро дійдемо до того, що не будемо мати місця для госпіталізації”, – сказав Поляк.

За його словами, станом на ранок 20 червня в лікарнях першої хвилі – 179 хворих із COVID-19. Процес одужання йде важко, напередодні було виписано лише 11 осіб.

“Не виписуємо – отже, не маємо куди класти нових”, – сказав головлікар.

Він зазначив, що з 19 червня хворих на COVID-19 госпіталізують у районні лікарні. “Але в деяких районах – Хустському, Свалявському, Іршавському – вони також переповнені. На сьогодні є понад 30 хворих у кожній”, – повідомив Михайло Поляк.

За останню добу на Закарпатті виявили найбільшу за весь час кількість нових випадків коронавірусу109 інфікованих. Це другий добовий показник приросту в Україні після Львівщини, де +139 діагностованих випадків.

Допустимий для послаблення карантину показник кількості нових випадків за останні 7 днів на 100 тисяч населення на Закарпатті перевищений у кілька разів: 38,77 – це четвертий щабель серед регіонів України (після Чернівецької, Рівненської і Львівської областей.

Крім того, Закарпатський регіон – наразі єдиний, де перевищений ще один показник: завантаженість лікарняних ліжок (майже 57%).

Зараз на Закарпатті скасоване міжобласне регулярне транспортне сполучення. Якщо динаміка захворюваності збережеться, влада, відповідно до вимог адаптивного карантину, може зупинити й рух муніципального громадського транспорту, заявив на брифінгу голова ОДА Олексій Петров.

Він пригрозив місцевим підприємцям більш жорстким контролем і штрафами за недотримання карантинних заходів.

Міністр охорони здоров’я Максим Степанов також не виключив запровадження додаткових протиепідемічних обмежень у Закарпатській області. Як повідомляється на сайті президента України, про це йшлося на традиційній селекторній нараді щодо запобігання поширенню коронавірусу, яка відбулася під головуванням Володимира Зеленського.

Зазначається, що міністр Степанов планує відвідати Львівську та Закарпатську області, які є новими лідерами за кількістю інфікованих.

“Міністр зазначив, що ситуація із захворюваністю на Закарпатті викликає занепокоєння. Він не виключає, що цьому регіону доведеться готуватися до запровадження додаткових обмежень. Степанов детально вивчить ситуацію в Закарпатській області та заслухає пропозиції місцевої влади. Додаткові обмеження може бути запроваджено на один тиждень”, – йдеться в повідомленні з ОП.

Зазначається, що уряд провів наради з очільниками обласних державних адміністрацій і міськими головами тих регіонів, де зафіксовано найвищі показники зростання захворюваності, щодо посилення комунікації з населенням для дотримання протиепідемічних вимог.

Наразі на Закарпатті стартувала масштабна перевірка роботи ресторанів та громадського транспорту на дотримання карантинних обмежень.

“В області поліція посилюватиме контроль за дотриманням протиепідеміологічних заходів та проводитиме постійні рейди. Сьогодні стартує перевірка щодо дотримання закарпатцями самоізоляції, перевірятимуть, чи працюють ресторани, котрі можуть працювати лише у формі «їжа на виніс» та тераси, а також не можуть організовувати масові заходи усередині приміщення – весілля, поминки та інші”, – йдеться в повідомленні пресслужби Закарпатської ОДА.

Також поліція перевірить, чи дотримуються карантинних обмежень перевізники, оскільки, відповідно до урядових вимог, у громадському транспорті можуть їздити лише пасажири, які сидять на вільних місцях, у захисних масках на обличчі. Також повинна проводитися регулярна дезінфекція транспортного засобу, підкреслили в ОДА.

На порушників накладатимуть штрафні санкції за порушення карантинних обмежень – від 17 тисяч гривень, як було обіцяно з березня.

Як інформувала “Новинарня“, за підсумками 19 червня в Україні діагностували 841 новий випадок коронавірусної хвороби. При цьому за добу одужали 373 особи, померли – 9.

За весь час епідемії коронавірус було діагностовано у 35 825 українців, із них 16 406 одужали, 994 – померли.

Станом на сьогодні в Україні 18 425 активних випадків COVID-19.

Протягом цього тижня показник захворюваності на COVID-19 по Україні зріс: зараз недужі 44 особи на 100 тис. населення, тоді як минулого тижня цей показник становив 38 осіб на 100 тис.

У Закарпатській області станом на 20 червня з початку епідемії виявляли 2 069 випадків коронавірусу (за останню добу – 109). Померли в області від коронавірусних ускладнень 54 особи, вилікувалися – 842. Число активних хворих – 1173, це п’ятий показник серед регіонів України.

Читайте також:
Степанов “дозволив” не носити маски на пляжі

 

Редактор:

〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.

Україна